Tuesday, June 28, 2011

Isra' Mikraj


Assalamualaikum warohmatullah hitaala wabarokatu...
Kaifahalukum? alhamdulillah.. oklah, kome tahu tak esok hari ape??? tak tahu.!!! takpe-takpe, esok adalah isra' mikraj...yup, perjalanan Nabi kita tue... so, together let us appreciating the journey of prophet Muhammad...


Maybe telinga kome dah bernanah dengor citer pasai isra' mikraj ni kan...sebab memang kalau tiap-tiap tahun punyer ceramah isra' mikraj, it will keep repeating about the same thing...ye memanglah sebab isra' mikraj tu berlaku sekali aje..so ade satu jerlah plot penceritaannye..tak gitu ker???

Oklah, sebab masyarakat surau arrahmaniah teringin sangat nak aku join kuliah isra' mikraj diorang, ceramah ini telah diawalkan iaitu pada hari senin malam selase...like i said before, ceritanya lebih kurang serupa macam cerita ustad zul dengan ustad shukri dulu...persis,,,. :p but ade something new...so aku nak share yang new nie aje...

Lets begin the kuliah agame :___:

Kisah pemilihan buraq di syurga...

Sebenarnye buraq ni bukan seekor sahaja namun ade banyak...buraq ni adalah binatang syurga. kisahnya, pada suatu masa, malaikat jibrail pergi ke syurga untuk memilih buraq tunggangan Nabi.

Setibanya di syurga, malaikat jibrail melihat banyak buraq, namun ade seekor buraq yang kelihatan lain dari yang lain kerana ianya tunduk.maka malaikat jibrail pun mendekati buraq tersebut seraya bertanya, "Mengapa engkau tunduk wahai buraq?"..buraq menjawab, "kerana aku rindu dan teringin sangat untuk bertemu dengan rasullah."."Ikutlah aku. akan ku bawa bertemu rasullah."Macam tulah bagaimana pemilihan buraq dibuat..

Kisah batu terapung...

Pernah tak terdengar kabar angin kate bahawa batu terbang ni palsu...what u'olls think???


Oh tidak...sebenarnya ia sememangnya wujud kerana ketika Nabi di mikrajkan, batu nie nak ikut tertapi dihalang Nabi..so ia terhenti sahaja..

Kenapa plak tak nampak macam terbang pun skunk nie???
Begini alkisahnye... Pada suatu hari, ade seorang perempuan yang sarat mengandung duduk berehat/berteduh dekat bawah batu nie..ketika wanita ini sedang duduk, dia memerhatikan sekeliling dan mendapati bahawa batu ini terapung...kerana terlalu takut akan batu itu menghempapnya, dia pun mengalami keguguran..lantas pihak kerajaan arab saudi mengambillah iktibar dan buatkan supaya batu nie tak nampak terbang...paham dah???

Aku rase cukuplah dua ilmu ni aku kongsikan, moga kome akan mendapat ilmu baru dari 2 point ringkas nie...ayat biase ---> yang baik itu datang dari Allah dan buruk adalah kelemahan diri ANA sendiri..sekian terima kasih..

p/s: cadang nak publish pukul 12 karang, tapi daddy dah suruh tido sbb esok i kene drive...nite~~:))) <--extra ) for extra happy...

moh le kite masok " U " ~ ~ =___= "


Hai jejaka kacak dan anak-anak gadis sekalian...

Fuhhhh...finally settle suda.!!kire dah bolehlah lompat masuk kete drive sendiri g shah alam sebab dah macam tenuk jakun punyer eksited nak masok U...heee^^ , biaselah nak upgrade status dari budak sekolah menengah ke budak U...

Dalam usaha nak melompat tu aku packing barang gaye macam nak pindah rumah...kalau boleh cadang nak aje angkat almari aku ngan toilet2 aku skali g sane...mudah. dengan gaye ala-ala kadar mempersembahkan :__: Ops pindah rumah.... :))


Tudiaaaaa...banyak nak mampuihkan??? siap bawak helmet lagi..cadangan nyer nanti nak pakai helmet naik bas g kuliah..ok tak???haaa^^ karut..Ni semua barang kakak akulah..

So, for real one...Mempersembahkan ----->


Ehhh, jangan terkezutt pulak...memanglah sket aje...wat ape bawak bebanyakkan..bersederhana aje suda.!!yang penting ROCK...tetibe aje,,,,, :0

Pesanan : jangan kate aku semangat ok sebab aku kemas as nak antar kakak aku punyer barang tadi ke dungun, terengganu tomorrow..kire nanti balik rumah maybe jumaat or sabtu takdelah macam babun dan cipanzee kemas barang...satu lagi sbb nak rebut brg dalam rumah dengan kakak aku tadi..macam omputih alwais sailah "first come first serve"...klu aku kemas lewat nanti tak ke na-yer di buatnyer..heee^.^'

Kenape barang pompuan mesti lagi banyak dari lelaki??? heeee^__^

Monday, June 27, 2011

bukan AKU yang berKURAP dan berUBAN


Hola mucho-mucho miammor semua readers tegar bernanah semua...

Siyesly, skunk nie aku macam jadik pantang surve ape-ape kat tenet nie, pastu mesti macam jakun tenuk aje nak update kat belog aku nie...tapi niat aku sememangnya suci dan murni untuk share ilmu...nanti klu kome sesak-sesak kene kurap ker, uban tetibe penuh satu kepale ker...Hah, takyah jenoh-jenoh nak sesak dekat hospital mintak ubat... bolelah aku relax sket time jadik houseman nanti...heee^^..giler punyer jauh berangan...

Oklah, memula kurap ---->


Euwwwww...geli sungguh yang teramat... OR kesian budak nie...kecik lagi... mane satu persepsi kome kalau first impression jumpe budak nie tengah main korek-korek pasir depan rumah kome???

Macam mane nak hilangkan...ade few wayssss :___:
  1. Kapur + Sabun Lux. ==> sapu kat kurap tiap-tiap hari, sekali sehari.
  2. Air perahan biji bemban + air ==> sapu sampe puas sehari skali jugak.
  3. Daun peria tumbuk ==> tempek dekat kurap tu.
Selesai pasai kurap, pastu naik ke kepale pulak...arghhhhhh uban.!!!


Bile chit-chat pasai uban nie, memang rumit sket...Oklah, mane datangnye uban nie ade lime faktor..., merokok, keturunan, pemakanan, usia dan STRESS...nilah faktor uban..and aku rase patutlah kepale hotak aku nie penuh uban sebab stress memanjang...tapi, ustaz RAZI macamane plak??? (siyes ustaz jangan marah saye, sowwi ok...hee^^)

Tapi jangan bimbang...setiap masalah ade penyelesaiannyer..untuk uban just perap rambut anda guna santan..tapi yang aku tahu gune santan yang fresh darik kelapa parut larhhh..kalu santan kotak tu,aku tak surelah, entah2 jadik :::::::

. B . O . T. A . K .


-tapik kalau botak still hot takpe jugakkan...hee^^-

Sunday, June 26, 2011

sTeaD[y], Rel[A]x a[n]D cO[o]L.


Bismillahhirrohmanirrohim dan assalamualikum semua...
Today my entry will still be about bahas lagi...OK, fine...i know it bored and bored and bo-reed again...but this entry is a word from me to all my junior-junior bahas <-- serius bajet senior giler. for the upcoming MUSLEH INTERNATIONAL DEBATING...kire nak nasihat + sharing ilmulah sket...
Mule2 sorry tahap terlampau kat cikgu miee sbb tak boleh datang atas sebab kebuzzian mendesak yer..tapik i bikin this entry untuk tebus maaaa..cincai kire, fair and squarelah, ok....ala bucuk2 jangan nangis2, nanti bile i free i datanglah yer...
Oklah, let start my last-last word...BAHAS...actually,,, ops sorry...sebenarnye bahas nie adalah satu seni percakapan. for me, once you get into it, absolutely you can play with it..easily...
For me bahaslah bidang yang amat mencabar kerana kita bermain kata....as people came with different way of thinking but we want to make it one...tengok, betapa jenohnyer nak berbahas..ingat main cakap-cakap kampung tu bahas ker, helooooo,,, =__= noways yer, itu namenye bertekak,. setakat nak bertekak sampai nak nangis2 sampe naik hangin segala tu mungkin everybody boleh buat..tapik bile berbahas we make it as PROFESSIONAL as we can..bukan main cakap hentam semperono sesukahati jer OK..

When we talk about bahas, means yang paling penting team work...paham tak aiman oii, team work yer,(tetiba aiman kene sound).jangan ego bawak ikut jalan sendiri, kene berkesefahaman dan menjiwai...maybe even in a team will be different ideas but when it came to bahas you all should stand tha same thing, OK..jangan nak melalut tak tentu pasal...

Pastu kawal emosi...kat sini mesti keliru sketkan fariq bukhori oii...maybelah kome tak marah sampai nak baling kerusi segala, but your intonation, body language and way of explanation will make it look like you want to throw the table of jury outside the room..nampak tak..



Macam nilah, cube bayang kalau kite kene berleter, konfem masuk telingar kiri, keluar telinga kiri balikkan sebab orang bencixxx nak dengor bende-bende emo nie..loya sket..but what about we said about same thing but in the nasihat mode, people will listen what we said and easily get influence..setuju tak???

Other important thing to increase the jury believeness in your speech is your anggota...mata dan badan..i thinklah both is important..

"The body language can tell better than your words."
- Benjamin Button-

Look, how important is body language in bahas...yang eye contact to dah for surelahkan..so keep on it..work triple hard on this yer..
InsyaAllah, lepas kome semua, aiman+kurit+pdot+fariq+syazlin+erin+syifa+ nana+yasmin+naimah+syazlin dll try bende nie, u'olls can feel the freedom of bahas..just like a piece of cake..so simple to eat.right??? papepun gwed luck untuk "MAKSALLEH" INTERNATIONAL DEBATE nie...mge kome menang...pastu blanje aku skali yer...heee^^
-Lepas kome dan mengerti bahas, kome just lompat freeom aje kt padang.-

Perdebatan itu GREAT.. -___-


Salam peeps...


Untuk mengisi masa kekosongan aku pada pukul 11.14 malam nie, meh sini aku nak share sket pasal debat...untuk yang tak tahu tue, im a school pendebat..Why i love debat so mucho-mucho???

There are lots of reasons i love debat... OK, let start.

1. Debat mengajar aku berkomunikasi.


From debat, aku tahu bagaimana hendak berkomunikasi dengan berkesan. Aku tahu apa ciri-ciri yang perlu ada untuk menjadi seorang tukang cakap dan pendengar yang baik...


2. Debat mendidik aku cara untuk memberi pandangan.

Ya, benar sekali...dalam debat benda yang paling besar aku pelajari is the way to deliver our opinion to other..by persuade them or by torchering them to accept our idea..so debat teach me this so weel.. even kalau kita nak tolak pendapat orang dalam senyap pun boleh...heee^^

3. Deebat teach me not to fear in front of people...(just a little)


Debat mengajar saya untuk cakap kat depan orang ramai..sungguh betoi..sebab bile kite berbahas, kita akan asah otak dengan banyak benda dan bila kita nak cakap kat depan, otak kita ade banyak bende untuk dicakapkan...so we will not be fear anymore...

Saturday, June 25, 2011

Apa kata anda, GADIS?


video

Mungkin kekadang apabila kita ingat kita telah sempurna, namun pasti kita alpa akan sesuatu yang penting.

Kadang-kadang apabila kita melihat orang lain, mesti kita terlihat ketidak kesempurnaannya bahkan kita juga serupa.

Dalam masa berlalu bersama angin dingin, kadang-kadang mesti kita akan menjadi ego dek kerana fesyen, sampai kita lupa bahawa kita telah menjadi mangsanya.

Kawan-kawan gadisku yang masih anak dara nan suci seembun titisan air pagi, ini bukan atas niat kutukan mahupun cacian, cuma ingin berkongsi satu coretan.

Mungkin kadang-kadang kita perlu menerima takdir dan ketentuan kerana itulah yang terbaik buat kita.

p/s: bile tulis lagi banyak rase macam semakin poyo yo-os aje..cukup sampe sini..tengok video nie, klu yang berukband dah takde kuase tu loading dulu, mlm karang baru tengok.

mari ber 'CELOTEH'...tentang CINTA.



"Ayah suruh aku tinggalkan keluarga,
Keluarga suruh aku tinggalkan Paro,
Paro suruh aku tinggalkan arak,
Kini mak suruh aku tinggalkan rumah,
Dan mungkin lepas ni Dia akan memanggilku untuk meninggalkan dunia.
Tetapi yang pasti aku takkan tinggalkan mak,
kerana sebahagian daripada aku adalah emak,
dah tiada sesiapapun termasuk emak berhak untuk mengambilnya."

Dipetik dari : Bibir Deva.. =__=

Baiklah, assalamualaikum semua...mungkin nampak gatal je puitis berbunga di atas tue kan??? but let try to get it deeper, and you will feel the power...that time you will know who you are???

LOVE

Love does not mean we will be together.
Love came without hesitate, force and prejudice.
Love will always came with peace without war.
Love will always strike through your heart.
Love is about sacrifice.
Love does not know people.
Love does not know money.
Love does not know height or weight.
Love just connect people by their heart.
Love just make two different people become one.
And love does not have turning back.

Cukup sampai situ aku membebel..fahamilah dan hayatilah maksudnya...
sayangilah dan hormatilah selagi dia ada...

Aku bukan bercinta, cume aku baru habis tengok citer Devadas. i luuv the story..sweet cinabeng ahh..romantis ...satu lagi, sajak LOVE tu i buat sendiri, OK..

Friday, June 24, 2011

BFF : Aku, Afif dan Shamsul...^.^'


Satu hal lagi, here is my friends...my BFF...

Yang baju biru strip, hitam strip and colourful strip..kesimpulannye semua striplah..yang putih (bajunye tu), tolong abaikan yer..heee^^..he is not my enemy, but he is my friend...mungkin kalau diberi masa lebih skt, we will be BFF jugak kot..

Here is the thing, ...... seriously 'i don't know what the thing'..heee^^, nie namenye post orang banyak masa...


Tapi takpelah, sabaq jap aku pikir.....oklah macam nilah kire, aku saje post sbb mungkin satu hari nanti, time semua dah berjaya, then diorang lupekan aku....then i show them this to tell them :___:

I AM YOUR BFF...remember???
(siyesly, aku nampak hensem dalam gambar.!!)

nilah padahnya kalau dah tak bersukan di waktu petang...
senam jari sudah...
hee^^...
bye...

lub..dub..lub..dub..DEBARAN KIAN DIRASAI..adakah aku akan bahagia ataupun sengsara?? ~~hanya masa yang MAMPU menentukan~~..ohmaigod, HELP ME yer =__="


Bismillah dan assalamualaikum peeps2, readers belog gersang berbau aku nie...
Atas dasar saje nak merasa buat tajuk entry paling panjang, loook ~__~...i made it..heee^^'

Oklah as everybody dah sedia nan maklum, there is 9 days left for me. <== susah bila bajet glamour macam siwon, orang ikut perkembangan hidup...heee^^..papepun bior betoi?? alamak, cuti aku yang dah terlebih panjang nie dah nak abis rupenyer...TIDAKKKKKKKKKKKKK^.^'.. i don't even prepare so so enough for this...macam semua blurr2 ayam ---> lagak manje...bajet macam budak virgin yang tak penah duduk hostel..

First thing yang terbayang dalam kepala hotak aku nak masuk balik ke alam duduk-duduk hostel nie, my tempat tido...how does it look???

Is it like this.!!


Ohmaigod...plizze give me better...Yeah, i know this place is nice to stay but can i get better, muke mengharap...in my imagination, i hope it like this..exactly.!!


Tahu dah kome nak cakap cam gitu..bla, bla, blaaaa...but biarlah, it my imagination, OK ...heee^^ .indahnya kalau menjadi kenyataan... ^.^'

p/s: afif jangan marah... what ever it is, i still love you...euuuuuuuwww, this is so gay..

Thursday, June 23, 2011

Chaiyok2 unknown <---ni akulah...


-gambar diupload tanpa motip..hanya bazir kuase 2gb berukband-

Baiklah, ini maybe entry paling pendek aku...

Sebab dah cuti terlame sangat, aku pun carik kerja.!!

Chaiyok anon, buat nota fizik untuk aus..skunk nie dah pukul 11.37 malam but im still waking buat note nie...sepesial untuk aus.dalam planning2 nanti nak buat bisnes jual nota nie...heee^^ <---bajet haramlah mamat nie...ingat ade yang nak beli..

Oklah, papepun doakan aku success yer..yang tak tengok note tu lagi [klik sini]..skunk nie baru siap chapter1, 2, 3, dan 4..5 punyer cadang malas..huhuhu...klu ade yang berkenan bole tempah yer... <---sekali lagi bajet ade orang nak beli...

Oh, satu lagi kini blog tambah maju....

नामा साया मोहम्मद शःनों। <---- look, belogsepot dah ade bubuh bahasa tamil..=___=

Sori tipu awal tadi, kate pendek tapi sekali tertaip, perghhhh tak boleh stop kowt..heee^^...anything, gud nite..^.^

Wednesday, June 22, 2011

GANJILNYE otak manusia masa kini... =___=


Assalamualaikum...

Sebelum ape2, entry nie bukan untuk kutuk sesape, just my opinion untuk sharing-sharing...satu lagi nak isi masa malam yang sunyi ni..

Entry kali ni nak citer pasal otak manusia yang udah terbalik dipesongkan masa...tak caye??? meh sini aku tunjuk satu-satu :___:

Ready, 1, 2, GO....................



1. Oklah untuk yang first bagi senang paham, i make a story...

Dekat pasar malam, ade seorang laki nie pakai kain pelikat je nak pergi beli burger..tengah tunggu burger dimasak, adelah sorang mamat nie tanye, 'dik, kenape pakai kain pelikat, nanti lucut kan susah.!!'..maka berdekah-dekahlah ketawa mamat nie dengan gengnye...tetiba yang pakai kain pelikat ni pun menjawab, 'bang, kalau dah TERlucut tu rezeki abanglah nak tengok saye punyer...heee^^..yang abang nie plak apasal pakai short.!!tak takut azab ker???'...maka tersenyum-senyum penjual burger itu tadi....

Ade paham story nie...look, people see pakai kain pelikat macam laki hina daripada pakai shorts, walhal kome-kome tu sure2 tahukan, pakai short konfem nampak lutut...sedangkan pakai kain pelikat, sempurna aurat dijaga... +___+



2. Yang second ni pun, aku bikin story jelah...before tu, yang minah skirt namenye siti and
minah baju kurung namenye nur... story begin with 'once upon a time,....'

'Siti ko tak malu ker kuar rumah pakai skirt pastu pakai tudung??? ko tahu tak, itu namenya menghina islam...tutup aurat tapi main2..berdosa tahu tak...orang lain tengok, buat malu aje...'nasihat nur dengan nada agak marah...suasana sepi seketika...'alarh nur, ko pun 3 x 5 jugak, ko kuar rumah mane pakai tudung..bajet pakai baju kurung habislah aurat ko tutup..tu, rambut ko sape nak tutup plak??? nasihat orang....beza kita ko tutup bawah aku tutup atas, ko bukak atas aku bukak bawah...fair kan.!!! '.'ha'ahlah betoi cakap ko..-___-'

Look, masyarakat kini dan semakin unik pemikirannye, kalau tak tutup kepala tu means dah ok...masalahnye dua-dua tu pun berdosa...setuju ker???ade bantahan.. >.<

Untuk kali ni aku rase ni jelah dulu...cube kome2 pikirkan balik..betoi tak ape yang aku cakap..sebenornye ade banyak lagi tapi aku tunde dulu yer...

Papepun yang dalam foto harap jangan marah mahupun terasa, sebab i main mintak aje kat pakcik google, pastu ini yang dia kasik...aku redho aje...

Tuesday, June 21, 2011

note PHYSIC -----> Force & Pressure 1.


Betoi orang kate, bile dah takde kerje macam-macam boleh jadi...

Ade yang pergi melepak -----> tapi aku bukan kaki lepak..nak keluar rumah pun jarang...heee^^, bajet anak daralah kunonnye...

Ade yang tengok anime -----> malangnye aku tak minat anime...borinkk kowt...konfem semakin panjang dia akan meleret-leret + merepek dan merapu itu konfem...even waktu kechik dulu suke berangan..kejap jadi ultroman, kekadang power rangers, and even sailormoon, biaselah nak jadi pahlawan bulan sukitaki ..heee^^'...

Ade yang tengok movie/korea
-----> bukan aku tak nak tengok, tapi masalahnyer semua movie dlm hard disc, vcd,dvd, cd abang mae dah khatam abis dah...ALAMAK, laju sangat abis, cuti banyak agi...=___=


Ade yang suke hang out
-----> aku...nak hang out..aduhhh problem kot...kengkawan menengah aku bukan jiran sebelah rumah..nun jauh duduk kat kedah, kl, kelantan and segala pelusuklah...so macam mane???


So, time aku kemas-kemas buku lame, kunonnye nak anto g kitar semula segala ketas2 bi, bm, sej, addmath, math dll...at least dari buang tong sampah, dapat jugak 70 sen..lepaslah beli rokok udang garam sebatang..heee^^..hacks sebijik nak cover bau...

Astagfirullah, takdelah...sumpah aku tipu..smoke, smoke nie aku tak mainlah...ape kelasss???

Back to intention, aku pun buanglah masa aku bermain peta minda...BORINK-BORINK...heee^^...i buat sepesial untuk candidate spm especially aus...

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....


Woot, woot...cantikkan???
Nanti klu anon rajin, anon buat agi yer...kalau ade mase terbuanglah...

Yong Tau Hu Yong Tofu


Assalamualaikum...


Mesti dah ade dalam hati kome-kome berkate, 'asyik2 update belog aje, dahlah entah hape2 aje dihupdatekan.!!'...one thing, sukehati akulah nak hupdate belog aku, kalau malazz nak bace takyah bukak, betoi tak???

Pagi nie pergi pekan rabu dekat langkap...besar sioootttt..even dekat aje dengan rumah aku, dalam 20 minit jarak naik kerete, bukan setiap minggu aku pergi...banyak bende ade jual dekat sini, dari makanan, buah, sayur, emas, baju, aksesori, jamu, minyak dll..memang banyak...

Tapi aku rase macam semuanya, biase aje...sebab kat area umah aku, hanya 5 minit berjalan kaki ade jugak pasar setiap hari selasa...memang hari hari ade je pasar malam...yang lain dari yang lainnye, kali nie aku try beli bende nie, sbb aku tengok rame orang beli...sedap sangat ker???



Yes i know, i know...dekat tajuk tu macam pelik sket namenyekan.but sesebenarnye betoi ape... Yong Tau Hu Yong Tofu/Yong Tau Foo/Yong Tau Fu, all the same, cume name aje lain-lain sket..tak percaye jugak??? pergi browse sendiri dekat pakcik google...

Dah browse dah ker??? betoi tak???
Look, kan aku dah cakap...siyes i never lied..-___-..heee^^



Aku rase, seingat-ingat aku, nilah aku baru rase yong tau fu...kuahnye sedap and likat...isinye banyak jugaklah <-- sebab aku amek banyak...hargenye??? fuhhh mahal jugak rupenye, semangkuk tue rm 8.00 hinggit...tapi syukur sedap..kalau tak aku balik kedai dia mintak balik duit aku...

Monday, June 20, 2011

ciput-ciput lame2 jadi sejemput


Tajuk berbunyi manje...so, sila baca dengan nada manje meng'gedixx'..hee^^
Sebelum tu, assalamualaikum sebagai seorang islam budiman dan salam sejahtera sebagai bangsa malaysia...untuk entry kali ni i wanna told you all that my tabung had already broken into pieces..kopak yop, kopak..



Actually, aku start habits menabung nie since aku habis SPMlah...sebab, yerlah pergi kedai beli barang rm 1.20, aku dapat balance shilling $ 80..balik tu aku pun bubuh je rate2 sebab klu bubuh dalam wallet nanti menggelembung wallet and rosak..in order to prevent this type of pembaziran, mane tak nye lepas tinggal merata-rata akupun lupalah, aku pun beli tabung ini...since that time, i start saving and my coin hv it own place.. =___=

Introducing to the tabung2 keluarga and my tabung..aku punyer yang paling besar and yang paling kiut taw '__'..

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... ------>



Jadi, sebab dah nak masuk intec nie, akupun bilang2 duit nie...nak masuk bank...yerlah, mane tahu kire-kire ade rm8.00 aje dah nak pulun masuk bank..buat malu ajer..tak pernah dibuat orang....nak buat belanje family minum kopi dekat Old town pun entah cukup entah idak...heee^^...

Kire-punyer-kire-punyer-kire ::::



Phewiitttttttttttttttttt...
Bukan setakat nak minum kopi jer, nak makan dekat Secret Recipi pun mampu..hahaha, aku kaya...aku kaya-raya..nak gtaw pricenyer karang, hacker-hacker malaysia tahu nanti, abis semua pulun HACK akaun bank aku...riso aku...heeee^^..

Sampai skunk nie yang aku pikiaq, nak bawak ke idak tabung ni ke INtec??? nanti bawak orang kate, 'alamak bajet kiut apetah mamat nie bawak tabung.!! comellah kononnye tu...'.itu tanggapan pertama...yang kedua plak, karang sedap aje tengok tabung aku penuh koin, diorang pun pusing aje kepala lembu ni, genggam bawak lari beli air mesin gedegang...arghhhhh.!!konpius2..nak bawak ke idak???tapi nanti abislah merate-rate duit syiling aku...macam mane nie???

p/s: marilah menabung untuk masa depan..

Sweet 64 Daddy



My whole life is perfect with the existence of you as my father , Apak...

S[e]Lama[t] h[A]rI [k]ElahI[r]An
: : : SALLEH BIN MT HASHIM : : :
20 Jun 2011


Time nak beli kek tu memang cliche yang teramat sangat sebab memang nak pilih yang terbaik buat apak. finally we choose chocolate mud cake, dari Happy Angle...
delicious.!! <--- jangan ingat haiza sorang je bole g delicious..

I dont wanna repeat the same post as before i already post about Father' Day to my father... and i think it is the same as i only hv one father jer... [klik sini]

During the birthday celebration :---:


Look, how gorgeous they are... so sweet.!!! yang lain tu jangan jelezzz ok.. moga apak panjang umor, murah rezeki dan dipermudahkan di dunia dan di akhirat.. -__=

Last sekali, anon akhiri post burstday apak dengan seungkap pantun gersang :___:

Terbongkok-bongkok si orang tua,
Terbongkok-bongkok mencari kek,
Ucapan bahagia buat ayahanda,
Selamat Hari Jadi APAK,

p/s: tolong jangan hina pantun aku yer...ikhlas taw tak.!!!

Sunday, June 19, 2011

laksa 5 kupang...sedap LELEH wacakapluuu...


Hai semua pembaca blog gersang berbau i nie...
Kabare semua???i really hope you all oklah yer...jangan sakit2...kalau sakit cepat2 padam browser nie and terus g makan panadol...

Oklah tajuk pun dah jelas lagi bersuluh...today nak citer pasal laksa 5 kupang.ini yang terang..yang bersuluh pulak rasenye sedap meletup (over hiperbola)...laksa chek kiah..for me, this can be one of the wonderest attraction to teluk intan..

As first start, meh tengok gerai dia and the cookery, glance pertama :____;;


Amboi-amboi, harge nak murah, 5 kupang aje tapi expect lelebih pulak.. =_____-..pastu tukang mashaknye nak mude aje, keterlampauan...
Lucu nie, gelaklah :)...

Baiklah, siyesly this is the gerai and tukang masaknye yang tengah berdiri tue : : :



Even kedainya nampak gersang macam nak roboh tapi konsepnye ala-ala restaurant kat atas tadi ape??? tak caye, meh tengok sendiri.!! time air sungai naik, gerai nie dikelilingi air..tapi warne cokeletlah..tapi tetap air jugakkan.-___-...siap bole nampak anak keli berenang berkejaran lagi...

Now lets meliur pulak....observe and smell it... ------> tadaaaaa



Nilah dia laksa 5 kupang tu...rasenye yang begitu sempurna, cukup masam, cukup manis untuk digelar laksa..dah 16 tahun beroperasi <---- look, klu tak sedap konfem 3 hari bukak terus gulung tikar....betoi tak??? apepun tuah punyer kedai dah bole g hajilah dengan duit laksa nie...satu lagi klu amek set breakfast/lunch/tea kat kedai nie dia caj rm1... means tambah air karbonet...

You should try kalau singgah teluk intan...klu nak tahu lokasi cube try GPS.konfem dapat..heee^^..

Saturday, June 18, 2011

aku ade APAK ' -___- '


Assalamualaikum...
Selamat pagi ahad ketiga bulan jun untuk semua bapak, ayah, papa, daddy and especially APAK.. masa berlalu dengan begitu perlahan, angin pagi bertiup dingin, burung berkicauan kegembiraan menandakan bahawa hari ini merupakan hari yang begitu bermakna untuk semua lelaki..tapi lelaki yang dah ada anak ajelah, bukan semua...

So, dengan rase besar hati dan berbangganya :___:

Selamat Hari APAK.
Deep in my heart I love you for ever apak.muahhhhhh,
a kiss for u..not on the lip but on the cheek.


My APAK is absolutely different in spesial way from anybody father sebab he is so spesial. kegigihan, ketabahan, kesabaran dan kecekalannya konfem memang susah untuk ditandingi...

Bile imbau balik dulu-dulu punyer citer, i jarang mintak ape-ape dari APAK..not because i scared dekat APAK...maybe because to asking money from APAK is a burden for me because i saw by my own eyes how he work day and night to earn money for anak-anaknya yang sedozen nie...so, i prefer mintak dekat mak walaupun i tahu klu mintak kat apak konfem seratus percent terus dapat..=___=..so that is why i love you so much APAK because you are different.

Time buat kerja like ke kebun or bina rumah dll..i will be the first that akan kate letihlah APAK, kite rehat dulu.!!udahlah tu apak, kite balik dululah, esok sambung.!! but my APAK will always say, 'baliklah dulu, nanti apak balik.'..sweet sangat +__+..tapi aku nie takdelah hina sangat terus balik, i will still waiting APAK sampai habis tapi banyak rehat dan tengok ajelah..heee^^.so, that is why i love APAK so much because of his hardworking and loving.

My APAK is not like other father..maybe aku membesar tanpa PSP tapi apak ni bertimbang rase ape???even takde psp APAK buat pondok untuk aku main dengan adik-beradik.untuk jalinan kasih sayang keluarga..siap ade tempat masak lagi...look, that is why i love APAK so damn much... :)

Climax of everything, I love you so much APAK...
APAK aku nie tak bagi anak-anaknye merayap ke rumah orang siang hari atau malam...APAK nak anak APAK senantiasa duduk dekat rumah dangan keluarga...sebab tu APAK kumpul duit bina rumah besar-besar so nanti muat nak sumbat semua anaknya..but not that the climax, I love you APAK because you are fair...even apak tak bagi anak APAK jejalan merayap, APAK bagi kitorang adik-beradik yang ramai untuk kitorang main same-same...see, that why i love APAK i.. "__"..

Really.!! if i wanna story from A-Z about my father nanti kome semua jelezzz sebab nak APAK macam nie jugak...i am so proud to have you as my father...i love you APAK really-really-really much.


azimat sepesial I untuk bakal GURU. >__<...


Assalamualaikum pendidik bangsa...

Why this posting???
For me, sape yang amek bidang perguruan ni sangat nobel...kerana dioranglah yang akan mendidik dan mengajar anak bangsa dan anak-anak aku nanti pada masa akan-akan datang...maybe anak-anak kome jugak.!! :P

First sekali cikgu made of 5 kindi adalah iqbal mahpod..dia memang very excited sesangat nak jadi cikgu sampe tak sabo sabo nak balik..mengganggu orang nak bersembang aje.

Oklah...dia nie akan sambung TESL atau panjangnye teaching english as second language..kire nak jadik mat sallehlah nie..katenye sambung dekat IPBA...same place for me kalau i jadik guru french dulu..-___-

So, ikbal nanti lek-lok belajar omputihnyer..jangan asyik nak memain aje taw..yerlah nanti kalau pandai baru bleh pegi UK..balik barulah cakap omputih belit lidah punyer.betoi tak???lastly, good luckssss a very-very-very much to Sir Iqbal Mahpod.


Untuk second chikguu pulak, i present to you miss hyeza hanim >--- name glamour dekat fb dia..

Memang maha dahsyat punyer wanita nie...she is the only one yang survive dalam interview maktab untuk jadi cikgu ppc...PPC tu bukan cikgu biase punyer taw tak..lepas tue yang lebih dahsyat lagi subjek biologi pulak tu...i salut at youlah haiza..

She is so rock and very talented...
Nanti dah masuk skola boleh jadi cikgu drama...woot woot, ikut jejak sape tue..

Heeee^^...ape-ape pun i wish thousand of gud lucksss..nanti ajar anak aku subjek bio elok-elok taw...nanti kat UK bolehlah umpe ikbal sekali..biaselah, dah jodoh...opsss terlepas pulak..


Next, ustaz Afif pulak...

First aku memang tak percaya yang mamat nie akan end up menjadi seorang guru sebab result dia dahsyatlah jugak...tapi tulah rezeki namanye..different people hv their own fate and rezeki..betoi tak???

Tapi ade baiknye, nanti kire pendidik anak aku kire orang pandailah...kalau cikgunye pandai konfem anak2 muridnye pun akan absolutely pandai...

Ape-ape pun study molek-molek dekat maktab kelantan tu...jangan asyik nak main ngan makan kopok lekor aje..nanti tambah gemuk plak...kire nanti senang aku nak mintak hukum kat ko..huhuhu...


Last sekali Nur Zahirah...dia nie bakal jadi cikgu math sekolah menengah...dahsyat tu..dalam beratus-ratus orang yang apply nak jadi cikgu math, hanya 50 orang dipilih and she is one of the fifty.

Very nice to have her as the future teacher sebab she is so hardworking and hardworking..kire nanti senanglah nak suruh buat kelas tambahan ker buat anak-anak aku kan...heee^^..

As i know, she will be straightly study dekat maktab pulau pinang...cool..still 'over the sea'..am i right???

Again, i never expect her to be a teacher but let time choose our path of life...

Final words..Good luck in anything you do in ur life..

Papepun, im really proud for u'olls sebab mempunyai keberanian yang tinggi untuk menjadi seorang guru pembentuk anak bangsa even banyak pandangan negatif toward cikgu...so you must change the perspective when you are called 'cikgu/guru/teacher/sir/ustaz/madame/madam/ustazah/dll...'

Friday, June 17, 2011

bajet GLAMOUROUS... *__*


Assalamualaikum semua peeps and penuntut matrik gopeng...
Mission Impossible III nak post 'selamat hari .......' dah pun berjaya and officially tammat...yang masih belom bace tue boleh klik older post untuk membaca.

Anyway, semalam aku pegi Matrikulasi Gopeng, Perak...
tempat student intake integrasi Gopeng paling banyak epanjang zaman...kire macam tempat second gatheringlah...hahahahahaha
Atas tujuan saje aje nak bergebang, berjumpe and bersuka ria, aku pun calling-callinglah diorang untuk join gathering simple dekat bistro...sonok sangat..sampe aje fadila(h) belanje milo blender..burghhhhh, sejuk anak tekak..

Here, the conferences meet up.



Memula tu sikit aje orang..makin lame makin ramai and paling penting makin meriah...duduk, gebang, gelak, jerit and terlolong buat macam kat umah sendiri..malu sungguh...konfem budak lain kate 'ini gaye budak gopeng???memalukan sungguh.'...hek eleh bajet haramlah orang tu, ape dia ingat dia bukan study dekat gopeng ker...name pun matrik gopeng jugak..pandang bukit yang same jugak..cium taik lembut dari lembu yang same jugak..haaa^^...paham tak, paham tak??

Tulah nak tunggu sampai semua kumpul sekali, macamlah hostel diorang dengan bistro tu macam dari teluk intan ke gopeng..lepas sejam call baru nak tibe..aishhh..melampau yang maha dahsyat ni..



Kalau perati dalam dua gambo nie, memang nampak simpati aje budak Igopeng nie...takde tudung lain ker???asyik2 itam..kat skola dulu itam, and naik matrik pun tudung itam jugak...alamak, tak fashionista langsung.pakailah tudung belit-belit anak ular ker, tudung spender ke, or tudung wardina/wahida ke, and even mawi punyer pun bole...tapi semua nak pakai tudung pin satu tu aje...BORINKKlah.


Hah.!!cubelah try pakai cenggini..baru ade umphhhh.!!! -___-
But yang paling penting : : :


Cukup herdikan dan nasihat pakar tu... ><..heee^^

Jumpe kome smua memang best..banyak bende nak sembang tapi ikbal glabah tu, menyusahkan sungguh..bende lucu pu3 termasuk lubang longkanglah, poster HANNA vote4melah(pastikan ade, gopeng pasti bangga) and banyak lagi...kalau nak sembang memang tak cukup air lio dibuatnye...

Lepak2, kitorang pun bergosip...fulamakkkkkk...dah ade yang ade girl...dok study same2 dalam library gitu..entah dah main suap2 sekali...haaa^^ lawak yang amat...dulu poyos baik anti perempuan nak mampu...dah kuar terus berubah...tulah, i dah cakap, sekarang baru boleh tahu yang mana kaca dan yang mana permata....

Lastly gwed luckzzzzz for exem...4 flat taw, baru ade umphhh...heee^^..
buat zurain, azie and sesape lagi yang tak turun tu...anda nie berlagak,ego sungguh...tunggulah nanti...muke bengis dengan senyuman mesra... :}

j[A]ngA[n] Lup[E] s[O]laT a[N]d se[L]ama[t] ber[P]o[s]E an[D] s[E]lam[a]T [h]ar[i] ray[a].m[A]ap [z]ahir da[n] B[a]t[I]... -___-