Saturday, December 31, 2011

aku, kau dan dia... part three


Aku yang masih tersipu-sipu malu berikutan hal malam tadi perlahan-lahan mengetuk pintu bilik bapakku...cube mencari kepastian, apa yang sedang berlaku??? bapak marah akukah kerana fikir bukan2x...

Aku beranikan diri..ke selak daun pintu ibarat menyelak daun pisang, opochotttt..alangkah terkejuztnyer first impressionku masuk bilik kerna kulihat bapak sedang duduk bercangkung sambil menangis bagai anak gadis yang beru hilang getahnya...**ter 18sg plak.!!

kuberanikan diri menghampiri bapak... perlahan-lahan kutanya kenapa??? dan jawapan bapak mudah;

"Bapak dah tak nampak ape2x Zah...semuanya hitam, gelap...pandangan hidup bapak tak takde warna dan cahaya...kenape nie Zah???"

"Whatzz???"aku tak mengerti...kerana terlalu cemas, segera ku cuba untuk mempapah bapak ke untuk ku segera hantar ke hospital, namun bapak ingkar...kerana terlalu geram, aku menikam perut bapak berkali-kali dengan garfu barulah bapak bersetuju untuk mengikutnya.aku mempapah bapak berjalan sejauh 120 kilometer kerana hospital terletak 128 kilometer dari rumah. lagi 8 kilometer nak sampai hospital, aku ternampak sebuah lori kontena meluru degan laju dari arah belakang.

Dia melanggar bapak saya. bapak tercampak ke dalam gaung. dia menjerit f*ck...lepas tu bapak saya naik semula dan mengejar lori tersebut.aku pun turut berlari di belakang bapak kerana takut bapak akan melanggar lori itu pula.pemandu lori itu nampak kami mengejarnya.dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya.kami pun terpaksalah mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya..pemandu lori itu tewas...lantas segera ayah meluru kearah pemandu meminta 10sen untuk kos membeli plaster untuk menampal lukanya akibat dilanggar tadi... :P

Kemudian, ku sambung mempapah bapak sampai ke hospital...setelah bapak menjalani beberapa set peperiksaan, 5 jam berlalu dengan sia-sia, doktor pun kuar untuk memberi kabar..."incik nie sapaq???"cakap dr. tue dgn arrogannya...aku pun sebab taknak kalah, "ouwhh, i am is his beloved son and the only son..."

"Baiklah adik manis, ur bapak got cancer mata which is memang jarang ditemui di malaysia"kate dr. tue sempoi...

"Tapik kenape dr. ??? yesterday my bapak was great as always aje.."aku membidas...

"Based on interogating, interuption and a few investigation, we believe that ur father terkene overlight exposure of light colour **cahaya lampu of G-shock...i mean pirate G-shocklah...jadiknye mate bapak u nie tershock lantas terkene cancer...tu yang tak nampak tue..."

"Really..." aku masih dalam mode kurang percaye sesangat...

Aku duduk terdiam di atas katil di ruangan menunggu di tengah-tengah hospital...fikiranku celaru..setelah bonda sampai di perkarangan hospital dengan mata merah, dr yang arrogant tadik tue pun terus memaklumkan...and accordance to him which is the dr., bapak perlu menjalani pembedahan bijik mate untuk pulih...and yang sulitnya pembedahan nie hanya ada di jalankan di New York...

Makanya, esok selepas subuh, ibu dan bapak terus mengambil peluang untuk menaiki flight ke NY...dan aku tinggal keseorangan di rumah...dan dari sinilah detik-detik hitam dalam hidupku ini mula untuk menunjukkan tompoknya...

~~bersambung...

p/s : to those yang tertinggal bolehlah bace part one ngan part two kat sino; aku, kau dan dia... part one and aku, kau dan dia... part two...

Salam Tahun Baru 2012...

Tup-tap-tup-tap, setahun dah berlalu lagik and macam biaselah akan ade tahun barulah kan??? sebab the end of something is the beginning of something else...kalau kita tamatkan kebujangan kite maknanye kite memulakan kehidupan berkeluarga or kalau kite menamatkan pembelajaran kite, makanya kite akan memulakan alam pekerjaan kite...tak gitu ker???

Makanye tamatnye 2011 merupakan permulaan 2012 dan kite perlulah redho... -___-'' , aku pun redholah... **tetibe aje, tek paham ape yang nak disampaikan...pointless...

So, adalah kepoyoan tahun baru opkos semua beria nak ade azam, right??? so aku pun mahulah bikin satu dua kan sebab it is not a bad thing anyway..so, ape salah nyer kan...kome dah berhajat ker???

Hajat aku this year insyallah simple untuk cakap dibibir but i dont knowlah resultnyer nanti time 31/12/2012 nantikan...keh3xxx...so, matlamat2x tahun baru nie aku dedicatekan dalam bentuk berajah yer...berajah means gambar or klasiknyer foto ; -____0


Jadiknyer, ;P nilah kowt dulu 4 things in wishing list untuk new year yang mendatang nier...tapik same ade tercapai tak tu tak surelah sbb kite nie merancang aje, but Allah yang menentukan segale...

Klah, dah nak pukul 12 nie...aku kene postlah tapik sblm pos mestilah kene stop writing dulukan...LOL...lucu awal tahun nie, so peliss gelak yer...keh3xxx

p/s : so kat sini aku nak pohon maaplah klu ade salah and silap sepanjang 2011 and sape yang aku ade hutan silalah tuntut yer or maybe halalkan aje pun OK jugak...tq :0


Friday, December 30, 2011

aku, kau dan dia... part two

Peristiwa ini berlangsung dalam 12 tahun kebelakangan...ketika aku masih tidak mengerti apa itu cinta???apa itu kasih dan apa itu sayang??? yang aku tahu aku perlu menghormati kedua ibu dah ayahku...kerna ketika itu, yang aku tahu syurga berada di bawah tapak kaki ibu dah menjadi persoalan dalam benak jantungku, benarkah neraka pula di bawah telapak kaki bapakku???

Malam itu malam minggu...ibu tiada di rumah kerna pulang melawat nenek...di rumah hanya ada aku dan bapakku...selesai aku solat maghrib, bapak memanggilku ke kamarnya:

Bapak : Zah, mai sini sat. Bapak nak tunjuk sesuatu nie.

Zah : Ya bapak, ada apa?

Bapak : Mai masuk dalam bilik pastu tolong tutup semua tirai tingkap yer.

Zah : Whatsss???!!! (time nie aku clueless, menbisu tanpa kata)

Bapak : Dengar tak bapak cakap nie...

Zah : Ya bapak, Zah dengar...cuma Zah tak percaya apa yang bapak kata nie.

Bapak : Betulll. Bapak suruh hang masuk dalam bilik pastu tutup semua tingkap.

Aku pun dalam ragu-ragu tu, ikutkan sajalah apa yang bapakku suruh. Sambil tu aku dok terpikiaq gak laaa... apa la bapak aku nak buat, dah la kat dalam rumah.

Bapak : Okeh...mailah sini duduk sebelah bapak. Heh? heh...

Zah : Eh !!! bapak, Zah kene keluar dari bilik ni...

Bapak : Tak payah risau... mai duduk sini cepat!!! Jangan bagi bapak berkasar.

Aku pun terpaksalah akur...time nie hati aku memang takleh cakaplah...berdebar giler ahhh..dalam kepala otak aku dok terbayang jadi apalah nanti...

Bapak : Cantik!!! yihaaaa... Astalavista Bebeh. Okeh mai masuk dlaam selimut bapak plak.

Zah : Apa???

Bapak : Masuk lah cepat!!! dok cakap banyak pulak. Bapak ikat mulut tu karang aaa.

Zah : Bapak, Zah takut lah. (nak nangis)

Bapak : Zah, tengok nie.

Aku tak sanggup nak tengok...mataku ku pejam erat...terasa bagai diriku ternoda...daraku bagai dicarik-carik, disiat-siat oleh lelaki yang kuanggapkan bapak namun sebenarnya manusia yang bertopengkan iblis laknatullah...subbahanallah...namun, ketika itu aku hanyalah seorang gadis yang lemah dan hanya menurut kata orang tuaku...walhal memang jauh dalam benak hatiku memang adalah rasa teringin juga untuk ku tengok...lantas perlahan-lahan mataku dibuka...

Bapak : Cantik tak jam G-shock baru bapak nie.. dia ada cahaya bila gelap. malah nie!!! okeyh dah, Zah boleh keluar :P

Aku terus meluru keluar dengan perasaan malu dan begitu malu sampai rase macam nak bunuh diri pun ada jugak sikit-sikit...tapik itulah hakikatnya...apa yang terjadi padaku hari ini adalah gara-gara dari peristiwa malam itu...

Keesokannya, angin bertiup sepoi-sepoi bahasa...bau tanih daripada sawah yang baru dibajak boleh dihidu dengan jelas...walaupun jam telah menunjukkan jam 12, bapak masih tidak keluar dari biliknya...

bersambung...

p/s : yang tak bace lagik part one tu boleh bace kat sini... aku, kau dan dia... part one

never ready...

Apa kabaq semua??? sihat naa... tapik before ape2x let me greet u all first ekk... asalamualaikummmm...

Yup, never ready..words that always cross my mind when i want to do something...dia macam nie, macam time nak try someting new in life like bungle jumping or maybe skating and even nak kawen sekali pun, for sure alasan wajub adalah tak sedialah, nervous and sometime tue takut...betoi tak??? and even now im still not ready untuk balik shah alam, my pusat gedung ilmu macam gitulah kononnyer kalau nak overkan...

Tapik tulah, sampe bile aku nak tak readykan...kalau terlalu pikirkan akibatnyer, i promise u we will never earn someting new in life...kalau asyik takut aje, we will never try someting xciting, someting new..

Maybe i seem not to be ready YET untuk balik shah alam but insyallah i will just go through because this is the fate of my life and kome pun should too...

Yerlah, cube pikir...
If we continuesly focusing on the thing we wanna do, on the problem we face, we will achieve nothing for sure but try to see beyond it, insyallah u will see the solution and the happiness...kan3x???

Makanya, aku redho untuk pulang ke pangkuanmu....

Thursday, December 29, 2011

aku, kau dan dia... part one

Pagi masih muda, kicauan burung punai, pancaran manja mentari pagi, embunan di pucuk daun mengkudu, jelas menggambarkan kedamaian dan keseronokan hidup di desa...namun, itu semua dulu, kini aku adalah seorang gadis metropolitan yang tinggal di bandar besar Kuala Lumpur...aku telah lupa, bagaimana peritnya mencari wang ketika di desa.meraut, mengumpul, mengutip biji-biji sawit yang telah busuk demi mendapat sesuap nasi...uhukkkk3x.!!

Kini aku seorang gadis metropolitan, yang punya harta, pangkat dan rupa...aku telah berubah...aku rindu akan peribadiku yang lampau namun aku lebih yakin dengan diriku kini...hasil pembedahan plastik telah merubah raut wajahku...kini aku mempunyai hidung yang manjung dan pipi yang gebu hasil penanaman semula kulit pinggulku ke pipi...aku tahu ianya dosa namun apakan dayaku, syaitan telah menguasai diri ini...aku alpa dan terus hanyut dalam duniaku yang penuh dosa ini....ehmmm.

Oh ya, mungkin ramai yang tertanya bagaimana aku boleh menjadik begitu kaya???bagaimana aku dengan tiba-tiba aje mendpat pangkat dan hidup mewah di kota raya, meninggalkan pekerjaanku sebagai pengutip biji sawit di Felcra...

Kisahnya begini...walaupun pahit untuk aku coretkan, namun inilah hakikatnya...hakikat yang kini sudah tidak bisa dipadam...hakikat yang telah menjadi sebati dalam hidupku...hakikat yang telah merubah hidupku yang mungkin kini aku sesali.namun yang berlaku tetap tidak mampu aku ubah kerna aku hanyalah gadis biasa yang sudah tidak punya dara...

"Maafkan zah mak.!!!" teriak hati kecilku taktala aku mula berkata, mengimbau kembali peristiwa itu...

bersambung...

counting...

Yeah, i admit it that the most tired thing in the world is counting aka waiting, right??? it do really menduga and membuatkan hati gundah gulana...mandi pun tak basah, tidur pun tak lena, kencing pun tak lawas, tapik selamatlah makan still kenyang...keh3x. 0___*

Agak-agak dia macam just lagik 3 hari jer aku nak balik ke shah alam and alhamdulillahlah cuti nie i do really enjoy each single day dengan pelbagai citer korea...memang besh sampe studi pun lupe...keh3x...but hopefullylah result yang dtunggu-tunggu akan bagik aku senyum...hopefullylahkan...

Klah, sampe sni dulu yer...chowwww

Wednesday, December 28, 2011

let's put my gut back together...

With the name of Allah the most gracious and the most merciful...

Really it had been a while since my blog being updated right...yeah, my whole life was too busy sampe there is no single second nak bagik chance for me to update my this little stingy scumbag velog pujaan ramai...keh3x.. 0____-

Pejam-celik-pejam-celik and there is it, the fun and joy is almost come to death...ye ker???macam ganas jer tue...heee3x...fine, come to an end but maybe just start for the released SPM prisoner...let them rejoice themselve for an upcoming 5-6 month maybe...

Dah hujung2x cuti nie, opkosly feeling would be in unstable mood macam perempuan yang datang bulan...mane tak nyer, segala bende yang happen in the 1st sem is going to be repeated again for another one whole semesta...tak ke jenoh tue??? but nak wat camane, this is what we call life...

Oh yeah, bfore terlupe, i do really proud of u all yang pass with flying colour in ur first sem final exam...nak sebut sengsorang i do feel like it will be too many but let me try to remember one-two person...ehhmmmm.!!!

"nadia, qilah, aini, azie, and etc..."

~~knape perempuan aje yer...keh3x...sebab only them jer yang i do know the result...congrates, i do really amazed by ur point..outstanding, jeles teramat rasenyer...belanje mcDonald or Kenny could be interesting as kenduri kesyukuran i think???

Well, cuti pun dah nak abis but issue report bio still untouched and actually there is seem to be nothing had been prepared yet untuk kepulangan ke bandar bulatan aka shah alam for my second semesta and i do hope to change and be the best and beat the rest..aja2x hwaiting...insyallah...doakan yer...hu3x.. *0__*

Am I ready for the next semesta??? konpius lagik ngan diri sendiri...so i just stand with my prinsip... *live the life just till now cause you are really clueless for what happen tomorrow so just let it be by how it will be...don't bother it OK...* ehmmm, teremosilah pulak...keh3x -_-

So, cukuplah dulu kowt sampe sini my little unfeeling plus tak bermakna entry...have a nice day for the new next grade of your life...peacenowarcausetherewillneverbeapeaceifthereisawar...

Monday, December 12, 2011

ada ape dengan CUTI ???


Salam mubarokah readersku yang tegar sekalian...**bajet pembace ade berduyun-duyun.

Oklah, first thing first...i do love holidays..sape yang tak suke cuti..betoi tak???and if there is person like that, maksudnyer ade sumthing wrong ler tu ngan otak kiri dan kanan dia tue...

Mule2x, meh kite try tengok..what does holiday really means???

" A day free from work that one may spend at leisure, especially a day on which custom or the law dictates a halting generel business to commemorate or celebrate a particular even and bla...bla...bla... " sumpah borink kan...oklah, dalam bahase jawenyer kire macam cuti is cuti, no work except cuti...tak gitu ker??? kalau picnik itu berkelah, makan2x, so holidays nie adalah berehat, bersantai gitu...no work and homeworks..just rilex...kan3x...

__________________________________________________________________________________________________

Rase cukuplah tu nak mengarut berceramah panjang...so hows ur holiday.???mine 0____o, it is superbss...yerlah, mane tak nyer, duduk umah makan masakan mak...what more do u expect right if u do have a delicious cuisine made by ur beloved one...**woot2x, jangan jeles yer mak I masak sedap...

Lain, hmmmpppp, takde jalan kemane sangat pun, just duduk umah aje...makan, tido, berak......yupppp, movie...aku banyak buang mase tgk movielah...nak tengok tv tapik citer skunk nie dah semakin tak seronok...ulang citer power rangers, ultromen, ben 10...borinklah...oh yeah, kekadang tue layanlah jugak citer 'Tentang Dhia'...walaupun agak pelik case mati hidup semula tue, it is still nice, OK...

Ape lagik erkkk...yupppp...sbb prinsip cutiku adalah cuti is cuti so no homework, makanya tak pernah sentuh pun lagik buku2x pendidikan aku...and Bio report lagiklah tak pernah terpikir pun lagik nak buwat...adoyaiiii, aanybody yang dah buat mehlah share idea...sharing is caring right.??? ~~pe-lissss

p/s : manfaatkan cuti agar ia menjadi bermanfaat...tak gitu.???

Saturday, December 10, 2011

Essay: Hope

Tgh aku sibuk-sibuk kemas bilik tadik, accidently aku terjumpe esei kawan aku nie, Yanie and for me this esei is totallly superb and 100% not cliche...so, bacelah yer.!!!

Hope

To have something as useless as emotion, I never had to begin them to begin with. I have everything, I am intelligent, I am rich, and I even have such a good look. Unfortunately, to feel the happiness, I am not. Neither the sadness. I never laughed, Neither cried. My life is plain. It was just like drinking a coke without vanilla. I could hardly face those dull momentin my life. Since I was a little girl, I never went outside to play with peers. When I was a teenager, all I know is just open a book and read. Struggling for the examination was the only thing I tend to focus and put my energy on.

My mother kept telling me that only education can ansure wealth and good life. Yes, whatever but I was perplexed. I am rich, then why do I have to chase for more luxury? I want to scream and ask why yet I sit quietly and do whatever mother would say. Read and struggle. leading to perfection. That is my life. One day mother told me that we were going to move. My father will be converting to work at Karakura Hospital, at Karakura town. I just nodded and confused at the same time. That was same sort of feeling so hard to leave my place where i carved my "plain" memories. Maybe there was a sentimental value on my treasured memories. Unfortunately, that weird feeling just last for two minutes. Later, I felt nothing. Yes, I just felt nothing.

New place means new school. I was perfectly ready and never not. New school would not disturb me. I, as always myself, a robot with human mask. The first flash of the sun, I woke up. Ready to go to school. father started his Mitsubishi Lancer's enine. He dropped me by in front on the school before he went to work.

"Ring..." The shrill of bell ringing brought an end of the silenced that reigned the class for the past 45 minutes. It seemed like pain-relief for the students in my class when the class ended. The starlwart figure of Additional Mathematics teacher terrified those students. he would not tolerate with and of a prankster. He was a strict disciplinarian. Everyone surrounded me. From back to front. Boys and girls. Nobody ever came this close to me. Even my own old classmate. The were afraid of me, perhaps. My new classmate was totally diffefent. I started to feel some sort of uneasiness. They kept rained me with so many question. "Well, my name is Maka." I tried to play the conversation. They were inviting to go recess together but i refused. I just gestured my hand, signailling for them to go first.

It was totally hectic. Surprisingly, I started to feel so many emotion flowing through myself. But is was to misty that I could hardly struggling to find the emotion.

After recess time finished, I went in the class. I put my glance on whom was sitting beside me. He was staring at me, smiling and it revealed a set of his white protruding teeth, I was surprised. My face turn as red as betroot. But his face was just too funny. He had a circular face, just like Doraemon, wearing a sectacle like a nerdy Nobita. His hair was carefully gelled ad it spiked. That was so funny. He did not tuck nis cloth very carefully. Messy, I put a second glance to read the name ta stiched on his cloth. 'Black Star'. Aww, that was cool, I though.

Boarding the class really changed me. The unique of Black Star attitude made me impossible to think. He was so crazy. Well, he loved to sing. Whenever he started to sing, everyone closed their ears. Black Star was going to let few of the ear-spitting which would rupture the whole building. After he finished singing, he would say to himself :- "Encore!", again and again. When having a lesson in class, he will jump all of sudden. It really brought annoyance to all students because everyone was shocked. Black Star would just ignore what people would say about him. He also loved to tease girls and made some noise with boys. The unique Black Star was fixed my gloomy life.

One day, we learnt about hope. Our english teacher, Madam Frostier asked us to go in front and stated our hope. Everyone had their own hope. When it came to my turn, I stated that I hope the happiness that I could feel would never vanished. When it came to Black Star, surprisungly, his hope was so different. "Don't be terrified with my hope", Black Star started his word. "I hope to have a beautiful and sexy mother". Everyone laughed. "I hope to have a hardwoking and kind mother, she would cook for me everyday", he continued. "Thats all", he finished his word.

My perception towards Black Star changed. I thought he was exposed too much to black potrays. I followed him when he went home. I was shocked. He was an orphan. No wonder he was asking for a mother. I burst in tears. I never thought that hundred thousand secrets were hidden behinf Black Star's smile and laugh. I felt the sadness, I felt the happiness. I hope to feel the emotion. Now I got it. I should be grateful. The sun rose majestically today and I felt satisfied. I learnt so many things.

Tuesday, December 6, 2011

i'm a victim of KOREAN FEVER...

Komanasimida... :) ok cukup dulu err sampe situ...so, skunk nie tgh cuti sem means tak banyak bende pown nak buat...and actually sbagai U's studentlah kan adalah lebih bahagia dan perona nak compare ngan budak sekolah menengah and even sekolah rendah sbb we do not have HOMEWORKS that always ruin holidays...for me'lah, "holiday is time for rest, so there should be no homework on holiday"...betoi tak warga malaysia???**keh3x...

Jadiknyer, aku pun isilah masa aku yang ade kosong2x siket tu tgk movie...movie ape???opkoslah koreakan -____-...mate sepet punyer insan...hu3x...masuk yang baru abis tgk semalam aku dah khatam 3 drama siri ngan siap satu 20 episode tanpa subtitle..**bajet power korean language...

First adelah SungKyunKwan Scandals...for akulah, citer nie quite interesting and tak cliche...oklah untuk ditonton and tak menyesallah...dia pasal sorang budak pompuan masuk sekolah laki nak tunjuk power wanita di mata masyarakat macam gitulah...simple bukan kesimpulan sinopsisnyer...biaselah dah 5 tahun blajor wat sinopsis...thanks cikgu wan.**mode tetibe...untuk drama nie aku kasi 3/5 star, ipoh...he3x..

Second drama is Oh My Girl!!! this one is extremely hillarious and superb drama...dibintangi Si Won and other pelakon yang quite tak glamour, i give this drama 4 suku/5 star...ceritenyer adalah tidak begitu cliche and susah betoi nak diramal make aku nervous betoi untuk keep tengok and tengok even time tue dah pukul 2.oo pagi..memang kerja gilerkan -)...jadik burung hantu, malam berjaga, pagi membuta...drama nie plak pasal kerjaya seorang artis yang penuh ngan dugaan yang menggugat imannyer...i loike it 0___O

Finally, baru aje abis malam semalam pukul 1.00 pagi; City Hunter...first impression tgk episode satu terase macam, alamak, borinknyer drama nie tapik as keep moving on watching, dia jadik mcm, "OMG, what is going to happen next???"begitu lubb dubb rasenyer...mencabar and seronok bebenor...sumpah tak tipu..for this drama i give is 4 setengah+suku lagik /5 star...it is interesting and for this one, shuttttt, watch it yourself cause i wont tell the sinopsis..keh3xxx... but i promise u it is super duper amazing story with amazing plot plus the gorgeous actor and actress...

Fuhhhh, memang banyakkan movie kalau nak tgk and semuanyer seronok even endingnyer a little bit macam sampah but i do enjoy it...thanks yer...skunk nie rase macam aku dah jadik HANTU KOREA sbb asyik2x nak tgk korea...adoyaiiii. !___!

Thursday, December 1, 2011

meliar di ONE Utama...

Helozzz all gurlzz and boyzzz sekalian...how's your december going on???my december going on superbly and im going to love it to the fullest...**siyes over**... oklah, just now aku ngan adik and aus just arrive home aka umah kak jah lepas abis enjoy dekat one utama, kuala lumpur...

Cadangnyer memule tue nak pegi tengok ombak rindu but suddenly sbb sampe lambat sangat due to the kesesakan lalu lintas kota raya, kitorang sampe lambat 15 minutes daripada waktu tiket which is 9.30pm...

On da way pegi tue memang jam yang teramat...dengan sikap masyarakat selit2x lagi...rase macam nak penampo aje...tak nampak ker stiker P kat belakang n depan...nanti terlanggor karang sibuk nak kelim2x duit...dia bawak asyik nak mencelah...geram betoilah...**especially perempuan...ishhhh2x..2 orang malam nie aku rase nak penampo pemamduannyer...ingat dia bawak BMW tu dah dahsyatlah tue...arghhhhhh....

~~~sabor...sabor...tarikkkk nafas, fuuhhhhhhh.....OK !

So, kitorang pun just jengjalan ajelah around one utama, menggedixxx-gedixxx masuk window shopping aje sbb itu jer yang termampu...so, as tak mampu nak berbelanje, tangkap gambar muat pun jadilahkan..at least adelah jugak kenangankan....bak kate yuna, "every single picture have it own song..." tak gitu ker???



Ronda-punyer-ronda, perghhh memang letih rase nak abiskan round satu bangunan nie sbb teramatlah besar...rasenyer kitorang just pusing2x dekat new wings sahaje...tu pun dah tak larat...tambah-tambah semua kedai macam dah gelojoh sesangat nak tutupkan...adoyaiii...



Tulah bile jalan2x sket nampak tempat boleh possing sket terus capture2x gambo...tak hirau pun sape lalu, banggla ker ape ker aku nak bergambo, sukatimakbapaktiriakulahkan...tak ke gitu???keh3x........


Jalan pun sudah, letih pun sudah, last sekali kitorunk pun belilah makanan sket...big apple 3 bijik ngan ais kerim mcdonald...kitorunk pun menjamahlah even sebenarnyer perut berada dalam situasi kritikal kenyang teramat...lepas makan ais kerim tu memang rase burghhhh sesangat and alittle muaklah...but the big apple is nice...yummy2x...

Oklah rasenyer it is enough for todays roaring, esok cadangnyer nak ke shah alam plak..nak g sale kat situ...memang sironok sesangat..nak carik kasut baru and kalau mampu nanti nak jugak baju satu...hi3x....

Chow yer... 0___0

Wednesday, November 30, 2011

welcome back december...


Its mean that 2011 is going to say goodbye and at the same particular moment 2012 will say hello in less than 31 days... lots and lots and lots more kenduri kawen and what so ever will be held in this precious month...waiting for that moment !!!

p/s : dah prepare ker azam tahun baru and this year punye wish dah tercapai ker blom hehhh???

Tuesday, November 29, 2011

resipi pulut panggang spesial...

Salam kelaparan semua readeers sekali-kalian...if before nie aku post pasal kenduri kesyukuran, kali nie plak aku nak post on how to prepare a delicious pulut panggang yang begitu spesial...big, nasty, delicious and hillarious pulut panggang...

In order nak prepare bende nie, few things must be get ready firstlah yer which is just 3 bende nie aje...simple bukan.!!!



Mule2x daun pisang tue just layarkan diatas api kejap, then pulut yang dikukus macam biase and elok digune time lembik-lembik and last but certainly not least adalah inti dia ok...and here is the vital point sbb kesedapan and kelazatan menjilat cekam 99.92% bergantung kat inti die yer...

Resipinyer mudah; kelapa parut, bawang, bawang putih, sedikit assam jawe, garam, gule and udang kering sekali...makanya goreng semua atas api yang begitu timit sampai kering and insyaAllah, tararaaaaa, siaplah inti yang delicious...sukatan sila ikut iman dan kemahiran yer...

Moving on untuk step dia pulak kalau nak prepare the pulut panggang...

Letakkan pulut dan ditindih plak ngan inti tu tadi atas daun pisang ...pulut tue tadi kalau boleh jangan tebal sangat and inti kalau boleh kasi xtra baru sedap and lebih rangup...perghhhh...

Lepas tue, without hesitation gulunglah pulut+inti tadi and kalau boleh applied force sket untuk compress dia...kasi padat so nanti time masak dia masak betoi2x.

One simple step, stepler hujung gulungan so nanti takdelah terkeluar pulutnyer...kalau nak tradisional gune lidelah selitkan kat hujung dia...tapik kalau nak senang stepler aje yer...

Finally, bakarkan dia sampai nampak macam terbakar-bakar sket...pastu bolehlah hidang...makan ngan keluarga sambil minum kopi susu...

Jadik selamat mencube yer...

Sunday, November 27, 2011

Keguguran Yang Begitu Disyukuri...


Salam awal muharram yer.!! amacam azam tahun baru hijriah dah tanam belom....for this new islamic year, my azam terkubur adalah nak hafal sket2 jerlah kalendar islam dalam hidup sehari-harian, and which i think quite difficult to be achieve...keh3x, begitu kuat pengaruh barat ekk???

Early in the morning hari nie, my papa and mama telah menganjur pesta makan buahan durian secara beramai-ramai sebab nak tunjuk kesyukuran kat Illahi bahawa betapa thank you Allah for this melimpah ruah punyer rezeki...makanya masyarakat surau pun dijemput hadir makan durian direct after solat subuh...



Walaupun baru lepas subuh and tetamu sudahpun senja, tapik semangat keinginan dan nafsu diorang semua terhadap durian adalah di paras yang puas mate memandang...memang semua macam anak keli berebut rebut makan duriannyer...keh3x...

So, as hidangan tambahan, mak jugak masak bihooon pedas yang bergitu delicious sekala, and opkos durian serta pulut+santan+durian=nasik durian...



Kesimpulan rase, slrupppppp.... memang sesungguhnyer makanan yang ade begitu kechoo di bibir....perghhhh...sekali lagik attention kepada anak apak yang dah tak tahu nak balik-balik kampung lagik tue, silalah balik segera sbb musim durian kini telah mencapai klimaks...nanti terlambat, habisss...perhatian yer.!!!

Saturday, November 26, 2011

salam maal hijrah 1433


Simple post for today to just wanna wish salam maal hijrah and lets turn over to a new daun...ekchelli aku lupe pasai 1 muharram nie sebab dah termakan dakyah barat gune kalendar masihi...adoyaiii nampaknyer aku perlu berubah.!!! mane nak carik kalender hijrah yer...

thanks to fb sebab mengingatkan

Tuesday, November 22, 2011

Buah-buahan Dari Syurga Firdaus...

**Mood adalah begitu bahagia...

Officially, warga Intec long course kini sedang bercuti panjang, bergembira di desa nan juga kota raya.adalah terasa macam dah sepurnama belog nie tak terupdate dengan benda-benda baru occured in my simple living life...

Dalam cuti aku nie, diisi dengan benda yang penuh bermanafaat yang ektually tak semua orang dapat merasa, OK...not everybody means alangkah bertuahnya aku beribukan Asmah dan berbapakan Salleh...maka pelisss, jangan jeless yer...

-gambar pak cik google sebab tak ade kamera nak capture gambar sendiri...anybody???-

Dua, tiga hari cuti nie, tempat aku bertafakkur melepak adalah di dalam jambor dusun durian milik guadalupe mendoza aka apak aku..memang begitu seronok yang tak terhingga tunggu durian untuk gugur dari pokok and dengo aje bunyi dia jatuh terus lari kutip and makan laju-laju...Kah3x...part makan laju-laju tue sumpah bohong as aku bukanlah penggemar durian yang tegar...

Besides, macam always 2 benda nie memang tak boleh dipisahkan bagai aur dah tebing, di mana ada durian, di situ ada manggis+strawberi.. gabungan fruit yang tak boleh dipisahkan, mesti berbuah dalam satu masa yang sama yer...so adalah begitu enjoy kalau breakfast bubur durian and makan tengah hari nasi durian plus minum petang cengkodok durian dan tak lupe makan malam, gulai tempoyak...perghhhh, hidup segalanya ada duri-an...

So, memang seronoklah duduk kat *jambo...sambil tunggu durian gugur, sambil layan korea citer Sungkyunkwan Scandal...seronok ^^'' ____ kalau ade yang teringin or mahu merasa bolehlah calling2 mai turun teluk intan before abs seasons yang genap 40 hari ia akan berakhir yer...

*jambo is pondok...

Tuesday, November 15, 2011

Professional Skater Di Andalusia...

video

Yeah, i do skate....and u should too !!!

Lol...this is the best time ever...the 3 hours time tapik aku cakap sorry more than 222 times i think...all the time asyik langgar orang aje...hu3x...selamat finally i got the step to skate...bangge betoilah...

As tak sempat citer dalam edisi satu punyer skating, let me tell u now...harge nak masuknyer adalah rm23 hinggit untuk yang takde glove...klu ade just rm15 hinggit and u can play dari pukul 9.00 pagi sampailah 8.00 malam. itupun kalau kau mampulah...tapik untuk glove tu, ko nak pakai glove kebun mak ko pun boleh juga...or beli sehinggit aje kat luar sbb yang glove tue rm8** seringgit harge glove and lagik rm7 adalah harge chop sunway tue...lagik ape ekkk....ya, sila bawak air sbb sekali masuk takleh kuar dah...and air tak dijual di dalam...ade lagi ker ekk??? umphhhhh, takde dah kowt...tu jer...

Selamat mencube yer nanti...

berice-skating di Sunway Piramid...

Assalamualaikum semua readers sekalian...wat upss??? chat ker...klu tak makanlah panadol yer...

Oklah, it has been long time ago, aku tak menghupdate belogku nie...sememangnye kebizian final exam tak dapat ditandingi and even notification di FBku telah pun mencecah 99...pergh, memang aku makan buku, jalan buku, mandi buku and even tido pun ngan buku...memang wa puluh sampai nanahlah wa cakap luuuu....

So, today, officially dah tamatlah first semesta of me di intec and habis final exam seperti lebih seronok dari habis SPM walhal exam akhir jer...**jer...

After habis pulun now lets do some insane frustrating but happy relaxation...SKATING gitu...it is super fun and super seronok and menarik...u all should try at least once before u die...keseronokan melampau...before nak masuk tempat ice tu mesti ade fizikal n mental prep ok...sape yang kate senang aje macam kacang tu, anda konfem akan terjatuh lalu tersembam dan lutut berdarah kerna it is not as easy as u think...


-muke adalah begitu fokus ikat kasut...mesti ketat teramat taww !!!-

Selesai ikat kasut now u may skate sesuka hati lu...in my story it is super amazing...banyak sangat benda lawak happen in a blink of eyes yang aku pun tak jangka dowhh... first aku terpeluk sorang laki cina nie, lame plak tue...pastu dia siap cakap lagi "its ok, its ok" sambil tepuk bahu...adoyaiiiii, malunyer...satu lagik aku pergi pegang budak laki india sampai kakak dia tenung aku macam nak makan...seram sungguh....arghhhhh !!! lagik, aku kene marah ngan Ice Police sbb duduk atas ice...cubelah bayang aku jauth dekat 1111111111111 kali and rase macam kaki dah takde...nak bangun pun dah tak terdaya dah...pastu police tue datang pakse suruh bangun, dahlah tak tolong...menyampah sunnguh...aduhhhhh, sakit urat bontot !!! ade lagik and banyak lagik taw...aku terkejar perempuan sebab tak tahu camne nak brek, so aku keep sliding lah and perempuan tu reverse aje...alamak, segannyer....owhh...

-gambar time skat takleh amek sbb no camera allow-

Pastu tetibe ade satu scene nie aku teringat ceritar Staiway To Heaven tak silapnyer yang ade gune kereta nie dalam movienyer..at this time kitorang sit outside duduk rehat setengah jam break...perghhhh memang letih kot..


-rehat sebentar...-

Overally, memang seronok sangat and at last aku tahu skate jugak ngan care yang betoi...biaselah dah lame tak sket memanglah lupe kan...so, memang seronok and 1 thing that i learnt is that we must fall a few hundreds time to be succesful...the many u fall the succesful u are, later....believe me....

So, sampai cendana, three thing i got is keseronokan, luka dan melecet serta last skali adalah sakit badan yang terlampau...

~~wait up for my skating video ok...right after this...ehhhh, maluuuuu !!!


Tuesday, November 1, 2011

4 bende yang kome should really know ???

Assalamualaikum dan salam semua readers...apa kabar? c-hat?

Oklah, hari nie aku bangun pukul 6.15 macam tue, pastu terus aje solat and pegi ber'hobby'..dalam pukul 9.00 macam selesai berhobi, aku pun glah lunch..makan nasik lemak tambah ngan telur goreng = rm2.50...rasenyer yang amat berminyak and **** memang tak relevan ngan hargenyer...so, mak cik sila ambil perhatian**like makcik tue ade masa nak bace belog aku...

After that aku balik bilik, merendek di FB dan belog aku, last-last aku terbaca banyak plak fakta-fakta menarik yang begitu menarik namun tak pasti keseriusannyer...so herelah aku nak share sket, nak tanyer, betoi ke bende2 alah nie???
  1. Rambut kemaluan lelaki adalah penting untuk mengelak jangkitan kuku...katanye sbb kutu suka tempat yang suam2 kuku macam dekat situ...relevannyer, waktu kecik selalu kene 'tung'ow' **tak tahu ejaan sebenarnyer, ade orang call dia chekenit but as we grow up and dan punyer rambut mane kene dah kan...betoi ker???
  2. Betoi ker lelaki yang tak cukur misai tu menganggap dirinyer HOT dan insan nie akan digilai jutaan wanita...especially bila jejaka nie jejaka berkulit gelap...
  3. Sesebenarnyer lelaki ini sesungguhnyer lebih rela untuk tidak disayangi daripada merasa serba-serbi kekurangan dan tidak dihormati...benarkah yer???sbbnyer i love to be love by somebody that love me**ayat overreaction...
  4. Last sekali, ye ker perempuan suke lelaki yang ada scar**like harry potter, pastu beruban, bau peluh, mempunyai tanaman di rumah and akhirnya berkaca mata...
So, ekchelli semua nie is the thing that i just read from a link that had been linked to the friend's of my next next friend's blog...

Sekian wassala...oh satu lagi, orang kate kalau kite pandai berenang, kite nampak cool...heee^^''

Sunday, October 30, 2011

satu benda aku belajar hari ini...


Assalamualaikum dan salam keinsafan nafsu semua...


Hari nie aku kembali ke sg. buloh, ondaway nak pulang ke cendana...nak sambung kehidupan pelajar yang bajet bizzi macam aku niekan...buekkkk, menyampah rasenyer.tapik nak buat macam mane, mister mano nak wat kelas, so i folow ajelah...ehhh, back to real story...

Today, aku belajar something new in life...ektually, anything we do, we must set the objektip and matlamat.so, here the story that reflect to this point of notation**tetibe???

Pagi tadik, around 11.30 camgitu, aku ditumpangi abgku, abg baya pulanglah balik ke metropolitan kl..as for aku nak balik shah alam and for abgku nie nak amek motonyer di UPM and drive it back to teluk intan...so the journey goes smoothly without traffic jam yang menguji keimanan and ketakwaan...drive-punyer-drive-punyer-drive, sampailah di sekitar area ijok...(dulu2, waktu aku kecik, aku ingat ijok nie shortform untuk institut jalan orang2 kampung...) and tetibe;

"alamak mane kunci moto abg baya..."

carilah punyer carik dalam kete tapik tak jumpe and abg baya decide to call my mummy and ask whether kuncinyer ade di rumah tak and the answer is, YES...omg, macam mane nie...makanya, tak mampulah abg baya nak amek moto di UPM and drive it back to tlk intan anymore...just sebab silly mistake where kunci tinggal...makanya sampai kl dalam pkul 2.00pm and aku hantar balik abgku ke perhentian DUTA to travel back to teluk intan amek kunci... -____-

- the end ~~~~~

So, kesimpulannye, anything what we do, never leave the most inportant thing behind or what ever we do will exactly be useless and we whether have two choice; kembali ke pangkal jalan and start over or just leave it and keep the mistake to lead to other more mistake that will make life more miserable...**terase plak...

Tuesday, October 25, 2011

the awesomes of 12m12 of 1st semesta...

Helooo semua jejaka kacak dan gadis cute sekalian...

Macam we all already know, first semesta already gone..and final exam is what just left for us...so here i wanna fill one post of my entry about u guyss..so that nanti bile my anak tanyer, sape kawan daddy??? then i may show this entry...sob3x..tetibe terasa sebak di dada...




Here is the story begin...

"When I was lonely sitting on the chair, I saw SUNIL looking deep into HANNA's eyes. it is quite obvious that sunil like hanna...but on the same time, I can saw clearly that hanna is trying to make a coversation with JEFFERY and i don't know why, jeffery always try to refuse. then, sunil always try to ruin the situation by saying that jeffery is a gay...here, I can saw that CHEONG start to have interest in the topic of 'gaying' where cheong start to pay attention with it to jeffery. and now i was perplex, because earlier i though sunil is withVIVIAN but, i don't know...somehow, now I can see that even AFIQ is also try to make things with hanna..exchange foodlah and something like that..and here, SYAMIL never want to give up (superiorlah katekan), anybody that we like, he must also like it and win it...so that is whylah he has so many such as HASMIDAWATI, NADHIRAH, HANIM.for hanim is quite confusing...in real world she is with syamil but in fb she always in the name of cik epal with afiq...now, as YUSUFF always mention that he like REBECCA, means syamil also want her'lah' kan..then the story continue when i saw that SURI is always cheer up when talking to sunil..seem to be something different in her eyes...now ABBAS is neglected..pity abbas...now, i have headaches...thinking of this, i laid my head on the table for a moment...suddenly, as I move up my head, as offen, I will straightly see PEI YING and WEE NEE unstoppable studying...tulah sebab diorang pandai..then aku pusing kepala ke belakang, and as usual I ca see ZULFITRI is sleeping in excess...for YONG XUAN, WAI YI and CINDY, i can't even see them clearly...they just talking to each other in chiness where i can't even understand at all...and sorang lagik RAZANA...what i know about her is that she is older than us and know how to make telur pindang...actually, this idea is came up by FARID and edited by ME."
ianya hanya rekaan semata-mata untuk hubungan bersama...tak gitu

GLOOMY of gutherie highway

Apa kabar semua reader2 sekalian...

Semalam, abis aje kelas pukul 1pm tue aku terus aje balik cendana nak buat preparation untuk terus bertolak pulang ke umah kak zah before sambung journey ke teluk intan my beloved beautiful and sexy hometown...1000x better than shah alam..heee^^...nway tulah aku merancang but Allah is a better perancang...samapi aje cendana, hujan turun memang selebat mungkinlah wacakaplu...so i decide to hold on with my plan.

While waiting for the rain to stop pouring to the surface of shah alam **tetibe terkeluar ayat karangan pelajar A+ plak...back to the story i watch the movie, Cooking Master Boy..interesting story maa...very interesting ok...

So, here the Gutherie story begin...citenyer lebih kurang macam KARAK yer...as you already knowlah kan im going back by travelling with my moto..s0 heading to umah kak zah by bike at 6.15pm is actually not to late, sbb 45 minutes drive, i-Allah bole sampai...but tetibe sampai kat Giant sebelah stadium hujan setart lebat balik...makanya aku terkandas di dalam giant for another 1 hour...adoyaiiii, pity me !!!

So, around 7.45pm camgitu, hujan start to become mild**ayat radin and aku pun teruslah start travelling by my bike...masuk highway gutherin tu aku pun masuklah side moto punyer road and tetibe ------------------

My heart beating so fast, cuaca jadik very cold and there is no other bike accept me...if u ever naik moto ikut laluan moto time malam and alone, u must already have the feeling...time nak masuk terowong and keluar terowong...two different feeling ok..first nak masuk tue takut sesangat kalau tetibe sang DIA dah tunggu didalam, and time kuar tetibe sang DIA menerkam dari atas...very menakutkan and mengecutkan jiwa nan raga....but alhamdulillah everything is ok and promise tak nak drive malam dah pasni...hu3x...janji.

nilah sang DIA im thinking of...

Monday, October 24, 2011

my 10 minutes demo speech ; HOT BACHELOR SPAGETTHI

Assalamualaikum dan salam senyuman kebahagian kepada all my readers...

Oklah, this whole day setart with lots of ethuatism and bizziness plus kechelaruan minda...bangun pagi-pagi memang terus tergesa-gesa packing2 barang just like wanna having picnik tepi pantai..but damnly it is not.!! just wanna bring things to make spagetthi for my demo speech...yup incredibling demo speech yang 'alhamdulillahh' terbaik..



Dengan planning asal memang nak masak bagik satu kelas m12 makan tapik tulah, Jpa hanya sponsor kehidupan aku sorang jer...tak terdaya den nak suap satu2 mulut ngan spagetthi nie..heee^^'' .then i just end up buat spegethi satu pinggan aje untuk lecturer...kire macam rasuah dapat markah lebih...ala2 macam spagetthi kangkanglah gamaknyer, tapik takdelah sampai tahap extrimis nasik kangkang camgitu sekala...**apa nie, cakap cam keling pening minum todi.

So, moving on, aku pun masaklah ngan penuh bergaya, siap berkemeja segala, and last2....pufffft...terjadilah spagetthi prego bungkus...rasenyer not bad for my taste bud and it is super delicious...


One bad thing, time nak basuh peralatan di bilik air, aku di*marahi* manja oleh kakak penjaga kamar air, katenyer jangan basuh disitu...alangkah malu nan tersipunyer aku di situ...hu3x...pengajaran : sila jangan basuh benda di kamar air ALM square...kalau tak nanti kene marah...Be ware yekkk =0

Friday, October 21, 2011

ngelabahhhh...

Assalamualakum semua readers tegar...

Tajuk dipilih sebab tetibe teringat syamil syah yang dapat 93% for physic pulak petang yang suam-suam kuku nie...**just teringat ok, does't mean anything yer...

Ok, ekchelli there just few thing left before end of this semesta..first esok ade exam CTIS**sila doakan yer, pastu on monday ade demo speech where i'll teach u how to cook *******...then setartlah study leave before final exam...pritttt, terase macam laju bebenor plak, feeling like baru semalam kenai ucop, abas, afiq, zul and farid...siyes tak bohong.!!tetibe dah nak final...adoyaiiii...

Tapik takpe, it still have time kan..kan3x???nway buku CTIS ade aje kat sebelah aku nie, just menanti masa untuk ditelaah...kalau tak sempat nanti aku rebus and buat air mandian...bajet macam mandi bunga, ok tak???

Papepun doakan aku for tomorrow test, 11.30 yer...tq

Wednesday, October 19, 2011

opssss...its SECRET RECIPI

Salam semua readers...

Today i go hang out dengan kengkawan selebrating belated birthday of Abas*aran S. dengan upcoming Yusoff Hamid birthday dekat secret recipi seksyen 18...and well sebab makan dekat tempat orang loaded camgini, mesti ade dia punyer attitude, ok...hee^^''..tapik ade aku kisah...kitoran semua biikin macam tempat nie like our own nenek's store...dengan sesuka hati dan serlambe badak punya bising siap main pukul2 manje...attention, sape yang pukul i tue; it hurt alot ekspecially kat jantung...sakit sangat ok...**sila rawat dengan mcdonald....

Oklah, as we camo in we just order slices2 of cake depend on what kome suke yer...so here it is :---:


We drive here to SR nie by miss aminah mini van and go back to cendana by teksi...takpe miss aminah, its ok, kitorang naik teksi jer...memang kitorang pun yang rela...ehhh, takpe2 jangan sedih....heee3x **jangan marah yer...

So, the taste is totally delicious and marvolous...i taste all even just pay 4.oo jer sbb sharing2...hihihi...jimatlah beb...i think it good for lunch..nak sebut satu2 name dia memang sumpah tak hingat tambah2 yang kaler kuning2 tu...agak pelik namenyer and it tastes quite like kertas kosong macam tue..tapik miss aminha Haha kate it is super delicious...so takpe2 maybe my taste bud tak boleh terima kowt...kan???

Oklah i need to rush to go back to intec sbb malam nie ade majlis penutupan ko-pln yang rasenyer dah setart...bye2...