Monday, February 28, 2011

SPM DRAMA !NTERVAL.....

entry kali nie aku nak showlah sket citer yang aku tengok untuk isi masa lapang aku yang terlalu lapangkan..so sebab banyak sangat citer tengok, sampai tak cukup jari nak kira walau guna jari iqram sekalipun (huhuhu jangan marah yer sekadar terkenang). but for todie aku nak tunjuk satu jer story yang paling menarik di kalbu...

video

so, jalan citer ceriter nie menarik sungguh ahhh..touching taw tak... secara over allnyer citer nie sesuai sesangat untuk kite kite yang tengah sibok nak memilih mase depan niekan....kite lah sape lagi..citer nie kate kite mesti follow kiter punye heart, taste dan bakat. jangan follow orang lain or ikut cakap orang lain nanti kite menyesal dan finally makan racun tikus...

jadi all the best to aku dan u alls isi borang upu taw..isi lek lok untuk yang blom isi and buat semakan semula untuk yang dah terlanjur isi bcoz nanti klu menyesal akhir akhir dan useless... jangan bunuh diri plak kesian mak bapak kite letih ternak kite dari kecik sampai besor...so jangan lupe tengok taw citer nie and pastikan ori baru beli...hanya mampu berdakwah sebab aku tak cukup kayer lagi nak beli yang ori.yelah cetak rompak rm6 and yang ori rm25..jauh tue bezanyer...ok hope ALL IS WELL...

sesape yang rase power english tue pastu nak bace sinopsis citer nie...KLIK...

Sunday, February 27, 2011

MIMPI DATANG LAGI...

Sehari dua nie aku asyik bermimpi jer taw..aku tak tawlah nak percaye ker tak mimpi mimpi nie sebab orang kate mimpi nie mainan setan waktu kite tidor..tapi yang bertambah pelik nyer lagi bile ade jugak yang bagitaw mimpi yang macam nie maksud nyer macam nie...hei keliru betol lah macam nie...so sbb terlalu confius dan very excited nak taw pasal mimpi nie aku pun try lah bergoogling..pastu..nah banyak giler ahh pasal mimpi..KLIK...

Dua tiga hari ni hati memang rase tak keruan sket sebab kat orang kate nak keluar result 28/2 kan..so macam anytime asyik pikir pasal nie jer..sampai terbawak bawak masuk sampai tidor..dahlah mimpi yang pelik2 dan seram sangat..naik sampai erect bulu rome aku..tapi tulah yang tak siok nyer bile bangun kite macam ingat ingat kucing jer pasal mimpi tue...

Seingat ingatlah kan mimpi first aku very nice...aku dapat straight A tapi bukanlah A+ semua..tapi waktu tue enjoy lah jugak kan....hahahaha...pastu next day mimpi lagi tapi lain siket jalan citer nyer...citer nyer macam nie..aku mula mula tak caya bile orang cakap 28/2 kuar result, so sku pun takdelah pergi amek kat skolah..duduk kat rumah jer..pastu tetiba syira datang umah aku tunjuk dier dah dapat result..waktu tue aku macam blurrlahkan sebab syira dah dapat result so aku tanyerlah result dah kuar ker..and dier kate udah..so aku pun pergilah terus ke skolah dan amik result tapi kali ni result dier tak menarik so tak payah lah nak gtaw semua orang...

So, hope hope korang semua doakan aku agar dapat result yang cemerlang, gemilang dan terbilang taw dalam SPM nie....ingat jangan lupe doakan...

Thursday, February 24, 2011

Kisah Kecil-Kecil Dahulu

Bile aku bace larh balik blog aku nie macam tak seronok plak..tak enjoy and nampak kosong jer...tulah rase macam dah nak malas menulis pown ade jugak tapi ini jelah kerje yang aku ade nak isi mase aku yang terlapang sangat nie except tanam anggur..

Pikir punyer pikir(sambil termenung) maybelah sebab aku nie tak cukup pengalaman kowt.asyik terperap kat rumah macam pekasam..ayam daging maklah katakan...so tulis pown macam budak skema jer..orang kate macam tengah buat karangan tapi standart larh tue sebab aku baru abis SPM kira tulis ikut format moe larh kowt..grammar pun macam asyik nak control jer.adakah ini salah guru mendidik??? tapi tulah usaha mesti diteruskan, takkan blog ini nak jadik hot hot chiken drop jer kowt... tapik tulah nak kene ubah cara penulisan tue yang difficult sket ....


Semalam tengah siok usha gambar lame tetibe terjumpe plak gambar nie..waktu kecik kecik dulu suke sangat berlakon macam dah besar..dapat ijazah larh dah jadi bapak orang larh dan yang paling lawak nyer bile dah kahwin..dah tu kawen dengan adik pulak tu...sumbang mahram jadi nyer....


It's like macam tangkap studio argh kan..tapik zaman dulu dulu nak tangkap gambar pown kene tepat, padat dan mutakhir sebab tak boleh delete dah..gune kodak..sekali picit and there is no turning back dah..kene post elok elok dulu and photografer pun kene fokus punyer mate dan click... satu post boleh tangkap satu pic jer..klu tangkap bebanyak nanti membazir..kodak harge mahal nak mampus..kumpul duit belanje sekolah sebulan pun belom komfem cukup nak beli satu...yelah:
"30sen kali 22 hari tolak cuti sama dengan 6 hinggit plus plus jer
kodak dulu belas belas hinggit larh jugak
tumpor dibuat nyer..genting larh pinggang macam nie...."





As the lovers of past, akupun berusaha gigih sampai terkeluar peluh jantan aku tangkap balik gambar nie gune kamera digital plak untuk diupload masuk dalam komputer..baru boleh diabadikan..kasi tunjuk kat anak cucu nanti.baru ade umphhhh sket..hahaha....tulah sebab edit gambar nyer over sket sebab nak kasi gambar tak nampak murah sangat..

Saturday, February 19, 2011

Resepi Kuih Gelang Kampung

It is so easy to make kueh gelang than buy it at the kedai...more cheapers and more sweetest....sebelum buat tue memanglah rase macam malaslah, tak retilah, itulah inilah tapi bila dah siap nahhhh senang nak mampus...sambil tengok citer hindustan jer buat nyer.... jadi munkin blog entry ini buat ingatan diriku dan pembaca blogku yang mungkin tiada care nak bikin "cute dan miut traditional big apple" ketika aku kesunyian meratapi kesedihan masakan eropah nanti....

Mungkin sebab kerinduan terlampau untuk kembali berschool dan buat lab report, so buat lab report pasal nii pun hantam sajelah....

Problem statement: how to make delicious and fabulous kueh gelang?

Apparatus and materials: water, oil, ubi kayu, periuk, lesung, gula. tepung gandum and air tangan...

Procedure:
  1. Cut the ubi into a small pieces and dont forget to wash it with a plain water.
  2. Put water until the ubi immerge fully in the water.
  3. Heat up the ubi with fire and dont forget to close the periuk with lid.
  4. When the ubi become lembik, rince the water and punch the ubi with lesung and add some tepug gandum.
  5. Slowly shape the ubi into a circle withthe empty hole in the middle and cook it in a hot boiling oil until it become brownish.
  6. Then cook the sugar with just a very little oil and add some water.
  7. Cook the kueh gelang all together-gether with the gula...
  8. Finally, it is ready to be serve hot-hot.
Home made Kuih Gelang
Conclusion: the traditional big apple aka kueh gelang is delicious and mamamia...
p/s: untuk sesiapa yang nak buat order bolehlah order dengan jualan $25sen seketul....

Friday, February 18, 2011

FLASHBACK OF MY SWEET E!GHTEEN


wow! it's my 18th birthday. in most part of the world, i am now regarded as an adult.Flaunt my driving license, and exercise my right to be voted. But, as Peter said in spiderman, "With great power comes great responsibility." so i need to exercise my freedom with maturity...hahahaha ter"over" english lah pulak...

who am i to be writing here if im not the old me...the day of my life have become the greatest teacher of my life to teach me the meaning of true life. without these all day im just nothing compare to the rubbish at the road side...maybe my life would become meaningless and incomplete like drinking coke without vanilla (credit for yanie) or like penis without testes(credit goes to aus). what i have been through all these day was a best lesson for me to learn who i am and learn how to be proud as who i am...

now im eighteen years old...Old enough to compare between wright and wrong. i am proud to be who i am just like the old time cause i know ALLAH know what is the best for me...so, sebenarnyer takdelah flashback sangat pown.

last but not least, full credit to my beloved parent cause without them i will not be here...if they dont meet each other and get married long time ago, will i exist this day???think carefully.....

Friday, February 11, 2011

ANON WANNA BE???


here i am...thinking about myself who i wanna be in this legendary future???an artist like a merlin that can save the camelot or maybe a joker that will keep people cheerful and laughing or maybe a robber with a chaos theory that will became rich as the system broke down...

when i was a little boy that still cannot think straight i always wonder how to be a superhero and sometimes i even wanna be sailormoon..because of wanna save the world from evil...hahaha besar matlamat tu...


but that is old..when i was in the primary school, "shahnon nak jadi apa??" ask cikgu norijah and of course i said "bomba, polis and finally cikgu."...biaselah kecik kecik mestilah pikir nak berbakti untuk negara sebab dah tak mampu nak pergi plkn bile dan tue nie.but again that's old and i dont think my dream gonna come true.

and now it come when i was a little older with a little hair on my body i start to think over and over again until i could not even sleep all day long just to think who i wanna be...pilot or maybe architek..nonono...haah maybe ustaz orrrr NOlah...and it came across my mind again and again until im getting older but still handsome and still thinking.



now im in form 5..with more matured way of thinking i start to think again who i wanna be???YES!! i said to myself as loud as a monkey i wanna become an engineer...yes engineer....that was just my ambition when i was that old...

and now here is the climax...WHO I WANNA BE????
question without any answer..confiusing and really tricky....more difficult then answering SPM....this is the time when i wanna choose my course in my upu...i need to be very hurry because the date line is 04042011...so after i thinkig carefully and after watching a little of the story of grey anatomy i decide to myself that i wanna become a doctor...wearing the white coat and keep saving people is what i want in my life...


Wednesday, February 2, 2011

SELAMAT HARI LAHIR ADIK

May today be filled with sunshine and smiles, laughter and love.

HAPPY BIRTHDAY ADIK...