Wednesday, November 30, 2011

welcome back december...


Its mean that 2011 is going to say goodbye and at the same particular moment 2012 will say hello in less than 31 days... lots and lots and lots more kenduri kawen and what so ever will be held in this precious month...waiting for that moment !!!

p/s : dah prepare ker azam tahun baru and this year punye wish dah tercapai ker blom hehhh???

Tuesday, November 29, 2011

resipi pulut panggang spesial...

Salam kelaparan semua readeers sekali-kalian...if before nie aku post pasal kenduri kesyukuran, kali nie plak aku nak post on how to prepare a delicious pulut panggang yang begitu spesial...big, nasty, delicious and hillarious pulut panggang...

In order nak prepare bende nie, few things must be get ready firstlah yer which is just 3 bende nie aje...simple bukan.!!!



Mule2x daun pisang tue just layarkan diatas api kejap, then pulut yang dikukus macam biase and elok digune time lembik-lembik and last but certainly not least adalah inti dia ok...and here is the vital point sbb kesedapan and kelazatan menjilat cekam 99.92% bergantung kat inti die yer...

Resipinyer mudah; kelapa parut, bawang, bawang putih, sedikit assam jawe, garam, gule and udang kering sekali...makanya goreng semua atas api yang begitu timit sampai kering and insyaAllah, tararaaaaa, siaplah inti yang delicious...sukatan sila ikut iman dan kemahiran yer...

Moving on untuk step dia pulak kalau nak prepare the pulut panggang...

Letakkan pulut dan ditindih plak ngan inti tu tadi atas daun pisang ...pulut tue tadi kalau boleh jangan tebal sangat and inti kalau boleh kasi xtra baru sedap and lebih rangup...perghhhh...

Lepas tue, without hesitation gulunglah pulut+inti tadi and kalau boleh applied force sket untuk compress dia...kasi padat so nanti time masak dia masak betoi2x.

One simple step, stepler hujung gulungan so nanti takdelah terkeluar pulutnyer...kalau nak tradisional gune lidelah selitkan kat hujung dia...tapik kalau nak senang stepler aje yer...

Finally, bakarkan dia sampai nampak macam terbakar-bakar sket...pastu bolehlah hidang...makan ngan keluarga sambil minum kopi susu...

Jadik selamat mencube yer...

Sunday, November 27, 2011

Keguguran Yang Begitu Disyukuri...


Salam awal muharram yer.!! amacam azam tahun baru hijriah dah tanam belom....for this new islamic year, my azam terkubur adalah nak hafal sket2 jerlah kalendar islam dalam hidup sehari-harian, and which i think quite difficult to be achieve...keh3x, begitu kuat pengaruh barat ekk???

Early in the morning hari nie, my papa and mama telah menganjur pesta makan buahan durian secara beramai-ramai sebab nak tunjuk kesyukuran kat Illahi bahawa betapa thank you Allah for this melimpah ruah punyer rezeki...makanya masyarakat surau pun dijemput hadir makan durian direct after solat subuh...



Walaupun baru lepas subuh and tetamu sudahpun senja, tapik semangat keinginan dan nafsu diorang semua terhadap durian adalah di paras yang puas mate memandang...memang semua macam anak keli berebut rebut makan duriannyer...keh3x...

So, as hidangan tambahan, mak jugak masak bihooon pedas yang bergitu delicious sekala, and opkos durian serta pulut+santan+durian=nasik durian...



Kesimpulan rase, slrupppppp.... memang sesungguhnyer makanan yang ade begitu kechoo di bibir....perghhhh...sekali lagik attention kepada anak apak yang dah tak tahu nak balik-balik kampung lagik tue, silalah balik segera sbb musim durian kini telah mencapai klimaks...nanti terlambat, habisss...perhatian yer.!!!

Saturday, November 26, 2011

salam maal hijrah 1433


Simple post for today to just wanna wish salam maal hijrah and lets turn over to a new daun...ekchelli aku lupe pasai 1 muharram nie sebab dah termakan dakyah barat gune kalendar masihi...adoyaiii nampaknyer aku perlu berubah.!!! mane nak carik kalender hijrah yer...

thanks to fb sebab mengingatkan

Tuesday, November 22, 2011

Buah-buahan Dari Syurga Firdaus...

**Mood adalah begitu bahagia...

Officially, warga Intec long course kini sedang bercuti panjang, bergembira di desa nan juga kota raya.adalah terasa macam dah sepurnama belog nie tak terupdate dengan benda-benda baru occured in my simple living life...

Dalam cuti aku nie, diisi dengan benda yang penuh bermanafaat yang ektually tak semua orang dapat merasa, OK...not everybody means alangkah bertuahnya aku beribukan Asmah dan berbapakan Salleh...maka pelisss, jangan jeless yer...

-gambar pak cik google sebab tak ade kamera nak capture gambar sendiri...anybody???-

Dua, tiga hari cuti nie, tempat aku bertafakkur melepak adalah di dalam jambor dusun durian milik guadalupe mendoza aka apak aku..memang begitu seronok yang tak terhingga tunggu durian untuk gugur dari pokok and dengo aje bunyi dia jatuh terus lari kutip and makan laju-laju...Kah3x...part makan laju-laju tue sumpah bohong as aku bukanlah penggemar durian yang tegar...

Besides, macam always 2 benda nie memang tak boleh dipisahkan bagai aur dah tebing, di mana ada durian, di situ ada manggis+strawberi.. gabungan fruit yang tak boleh dipisahkan, mesti berbuah dalam satu masa yang sama yer...so adalah begitu enjoy kalau breakfast bubur durian and makan tengah hari nasi durian plus minum petang cengkodok durian dan tak lupe makan malam, gulai tempoyak...perghhhh, hidup segalanya ada duri-an...

So, memang seronoklah duduk kat *jambo...sambil tunggu durian gugur, sambil layan korea citer Sungkyunkwan Scandal...seronok ^^'' ____ kalau ade yang teringin or mahu merasa bolehlah calling2 mai turun teluk intan before abs seasons yang genap 40 hari ia akan berakhir yer...

*jambo is pondok...

Tuesday, November 15, 2011

Professional Skater Di Andalusia...

video

Yeah, i do skate....and u should too !!!

Lol...this is the best time ever...the 3 hours time tapik aku cakap sorry more than 222 times i think...all the time asyik langgar orang aje...hu3x...selamat finally i got the step to skate...bangge betoilah...

As tak sempat citer dalam edisi satu punyer skating, let me tell u now...harge nak masuknyer adalah rm23 hinggit untuk yang takde glove...klu ade just rm15 hinggit and u can play dari pukul 9.00 pagi sampailah 8.00 malam. itupun kalau kau mampulah...tapik untuk glove tu, ko nak pakai glove kebun mak ko pun boleh juga...or beli sehinggit aje kat luar sbb yang glove tue rm8** seringgit harge glove and lagik rm7 adalah harge chop sunway tue...lagik ape ekkk....ya, sila bawak air sbb sekali masuk takleh kuar dah...and air tak dijual di dalam...ade lagi ker ekk??? umphhhhh, takde dah kowt...tu jer...

Selamat mencube yer nanti...

berice-skating di Sunway Piramid...

Assalamualaikum semua readers sekalian...wat upss??? chat ker...klu tak makanlah panadol yer...

Oklah, it has been long time ago, aku tak menghupdate belogku nie...sememangnye kebizian final exam tak dapat ditandingi and even notification di FBku telah pun mencecah 99...pergh, memang aku makan buku, jalan buku, mandi buku and even tido pun ngan buku...memang wa puluh sampai nanahlah wa cakap luuuu....

So, today, officially dah tamatlah first semesta of me di intec and habis final exam seperti lebih seronok dari habis SPM walhal exam akhir jer...**jer...

After habis pulun now lets do some insane frustrating but happy relaxation...SKATING gitu...it is super fun and super seronok and menarik...u all should try at least once before u die...keseronokan melampau...before nak masuk tempat ice tu mesti ade fizikal n mental prep ok...sape yang kate senang aje macam kacang tu, anda konfem akan terjatuh lalu tersembam dan lutut berdarah kerna it is not as easy as u think...


-muke adalah begitu fokus ikat kasut...mesti ketat teramat taww !!!-

Selesai ikat kasut now u may skate sesuka hati lu...in my story it is super amazing...banyak sangat benda lawak happen in a blink of eyes yang aku pun tak jangka dowhh... first aku terpeluk sorang laki cina nie, lame plak tue...pastu dia siap cakap lagi "its ok, its ok" sambil tepuk bahu...adoyaiiiii, malunyer...satu lagik aku pergi pegang budak laki india sampai kakak dia tenung aku macam nak makan...seram sungguh....arghhhhh !!! lagik, aku kene marah ngan Ice Police sbb duduk atas ice...cubelah bayang aku jauth dekat 1111111111111 kali and rase macam kaki dah takde...nak bangun pun dah tak terdaya dah...pastu police tue datang pakse suruh bangun, dahlah tak tolong...menyampah sunnguh...aduhhhhh, sakit urat bontot !!! ade lagik and banyak lagik taw...aku terkejar perempuan sebab tak tahu camne nak brek, so aku keep sliding lah and perempuan tu reverse aje...alamak, segannyer....owhh...

-gambar time skat takleh amek sbb no camera allow-

Pastu tetibe ade satu scene nie aku teringat ceritar Staiway To Heaven tak silapnyer yang ade gune kereta nie dalam movienyer..at this time kitorang sit outside duduk rehat setengah jam break...perghhhh memang letih kot..


-rehat sebentar...-

Overally, memang seronok sangat and at last aku tahu skate jugak ngan care yang betoi...biaselah dah lame tak sket memanglah lupe kan...so, memang seronok and 1 thing that i learnt is that we must fall a few hundreds time to be succesful...the many u fall the succesful u are, later....believe me....

So, sampai cendana, three thing i got is keseronokan, luka dan melecet serta last skali adalah sakit badan yang terlampau...

~~wait up for my skating video ok...right after this...ehhhh, maluuuuu !!!


Tuesday, November 1, 2011

4 bende yang kome should really know ???

Assalamualaikum dan salam semua readers...apa kabar? c-hat?

Oklah, hari nie aku bangun pukul 6.15 macam tue, pastu terus aje solat and pegi ber'hobby'..dalam pukul 9.00 macam selesai berhobi, aku pun glah lunch..makan nasik lemak tambah ngan telur goreng = rm2.50...rasenyer yang amat berminyak and **** memang tak relevan ngan hargenyer...so, mak cik sila ambil perhatian**like makcik tue ade masa nak bace belog aku...

After that aku balik bilik, merendek di FB dan belog aku, last-last aku terbaca banyak plak fakta-fakta menarik yang begitu menarik namun tak pasti keseriusannyer...so herelah aku nak share sket, nak tanyer, betoi ke bende2 alah nie???
  1. Rambut kemaluan lelaki adalah penting untuk mengelak jangkitan kuku...katanye sbb kutu suka tempat yang suam2 kuku macam dekat situ...relevannyer, waktu kecik selalu kene 'tung'ow' **tak tahu ejaan sebenarnyer, ade orang call dia chekenit but as we grow up and dan punyer rambut mane kene dah kan...betoi ker???
  2. Betoi ker lelaki yang tak cukur misai tu menganggap dirinyer HOT dan insan nie akan digilai jutaan wanita...especially bila jejaka nie jejaka berkulit gelap...
  3. Sesebenarnyer lelaki ini sesungguhnyer lebih rela untuk tidak disayangi daripada merasa serba-serbi kekurangan dan tidak dihormati...benarkah yer???sbbnyer i love to be love by somebody that love me**ayat overreaction...
  4. Last sekali, ye ker perempuan suke lelaki yang ada scar**like harry potter, pastu beruban, bau peluh, mempunyai tanaman di rumah and akhirnya berkaca mata...
So, ekchelli semua nie is the thing that i just read from a link that had been linked to the friend's of my next next friend's blog...

Sekian wassala...oh satu lagi, orang kate kalau kite pandai berenang, kite nampak cool...heee^^''