Tuesday, November 29, 2011

resipi pulut panggang spesial...

Salam kelaparan semua readeers sekali-kalian...if before nie aku post pasal kenduri kesyukuran, kali nie plak aku nak post on how to prepare a delicious pulut panggang yang begitu spesial...big, nasty, delicious and hillarious pulut panggang...

In order nak prepare bende nie, few things must be get ready firstlah yer which is just 3 bende nie aje...simple bukan.!!!



Mule2x daun pisang tue just layarkan diatas api kejap, then pulut yang dikukus macam biase and elok digune time lembik-lembik and last but certainly not least adalah inti dia ok...and here is the vital point sbb kesedapan and kelazatan menjilat cekam 99.92% bergantung kat inti die yer...

Resipinyer mudah; kelapa parut, bawang, bawang putih, sedikit assam jawe, garam, gule and udang kering sekali...makanya goreng semua atas api yang begitu timit sampai kering and insyaAllah, tararaaaaa, siaplah inti yang delicious...sukatan sila ikut iman dan kemahiran yer...

Moving on untuk step dia pulak kalau nak prepare the pulut panggang...

Letakkan pulut dan ditindih plak ngan inti tu tadi atas daun pisang ...pulut tue tadi kalau boleh jangan tebal sangat and inti kalau boleh kasi xtra baru sedap and lebih rangup...perghhhh...

Lepas tue, without hesitation gulunglah pulut+inti tadi and kalau boleh applied force sket untuk compress dia...kasi padat so nanti time masak dia masak betoi2x.

One simple step, stepler hujung gulungan so nanti takdelah terkeluar pulutnyer...kalau nak tradisional gune lidelah selitkan kat hujung dia...tapik kalau nak senang stepler aje yer...

Finally, bakarkan dia sampai nampak macam terbakar-bakar sket...pastu bolehlah hidang...makan ngan keluarga sambil minum kopi susu...

Jadik selamat mencube yer...

No comments: