Monday, June 6, 2011

dari SOLID ke LIQUID


Assalamualaikum peeps-peeps sekalian.

For today entry, aku nak mempost satu entry baru yakni pembuatan ayo sugar cane.sebenor-benornye takdelah susah mane pun nak buat ayo ni..cume yang penting kene cekal, ok...because it need lots of energy..=P

Bagi step permulaannya mestilah menebang pokoknya.attention, just choose yang dah menguning ok..kalau tak nanti tak sweetlah...then as the second step mestilah mengupas kulit tebu dengan segala tenaga zahir dan batin...*over*.kalau look dekat picture pun nampak kesusahannye..yang nampak kaki sekerat itu aku..kesian dia...memang tenaga kerja yang ramai dibutuhkan untuk mengupas nie sebab kerjenya melenguhkan sedikit, i means banyak... " T____T "

why tebu kalau musim panas more manis compare to yang musim hujan???

ini penjelasan prof. dr. shahnon: musim panas air disejat dek mentari menyebabkan kandungan gula dalam tebu menjadi concentrated while kalau hujan tebu serap air berlebihan menyebabkan kandungan gula dalam tebu menjadi dilute.paham semua...pandai pun...

Sambung lagi..now bila dah siap kupas tu bolehlah basuh-basuh cam gitu-gitu jer..jangan berlebihan sebab nanti terkawan setan pulak..selesai basuh bolehlah tarik mesin-golek-tebu...bilas sudah, mari memesin pulak...maybe it seen easy sebab gune mesyin.betoi tak???but actually memang senang pun...masukkan ade dalam 2-3 batang sekaligus golek sekali..pastu lipat lagi golek sekali lagi and kalau rase nak golek kali ketiga pun, hentam sajelah...jangan lupe tapis air to untuk remove dia punya residue...baru deliciousa...

Lepas penih-jerih-keletihan, anda pastinya merasai kepuasan nafsu..ini adalah pasti...

ayo tebu + ais kiub = kesempurnaan terlampawwwwww....

konpem sejuk aje anak halkum rase kenyamanan air ni..tambah kalau minum tengah panas-panas..perghhhhhhh, syahdu beb...tengah duduk lepak-lepak dekat gurun sahara tu, pekena dengan air tebu secawan, konpem terasa nikmat Allah...yang kafir tu pun konfem terus tukar agama nak masuk islam...

-enjoy your drink...-

No comments: