Sunday, June 26, 2011

Perdebatan itu GREAT.. -___-


Salam peeps...


Untuk mengisi masa kekosongan aku pada pukul 11.14 malam nie, meh sini aku nak share sket pasal debat...untuk yang tak tahu tue, im a school pendebat..Why i love debat so mucho-mucho???

There are lots of reasons i love debat... OK, let start.

1. Debat mengajar aku berkomunikasi.


From debat, aku tahu bagaimana hendak berkomunikasi dengan berkesan. Aku tahu apa ciri-ciri yang perlu ada untuk menjadi seorang tukang cakap dan pendengar yang baik...


2. Debat mendidik aku cara untuk memberi pandangan.

Ya, benar sekali...dalam debat benda yang paling besar aku pelajari is the way to deliver our opinion to other..by persuade them or by torchering them to accept our idea..so debat teach me this so weel.. even kalau kita nak tolak pendapat orang dalam senyap pun boleh...heee^^

3. Deebat teach me not to fear in front of people...(just a little)


Debat mengajar saya untuk cakap kat depan orang ramai..sungguh betoi..sebab bile kite berbahas, kita akan asah otak dengan banyak benda dan bila kita nak cakap kat depan, otak kita ade banyak bende untuk dicakapkan...so we will not be fear anymore...

3 comments:

ad said...
This comment has been removed by the author.
ad said...

ak bukan debator maybe sbb 2 kot ak xbrape nk stuju. debat mmg ada kebaikan dan banyak juga keburukan. cara yang paling selamat untuk buat org lain terima pendapat kita dgn senang hati, elakkan perdebatan.

komunikasi dgn perdebatan bukan komunikasi yang sihat. sbb ble berdebat..reaksi defensif akan meningkat dlm 22 pihak. ego akan meninggi. 'org yg dtentang pendapatnya akan tetap emegang pendapatnya sendiri'.

"kamu berdebat, mengecam dan menentang, kamu kadang2 mendapat kemenangan, tapi itu adalah kemenangan kosong kerana kamu tidak dapat memupuk semangat muhibah dengan lawan kamu," benjamin franklin

walaupun bkn semua, tapi debat selalunya mnimbulkan rse xpuas hti & rendah dri pd org yg klh.

nabi sendiri pon xsuka perdebatan. lbh baik tukar perdebatan kpd musyawarah. lbh baik rite?

*ni pndpt peribadi ak je. feel free nk klu rse tolak. HAHA

unknown said...

heeee^^....
itulah sikap pendebat-pendebat yang tidak professional..memang benar masalah ini berlaku namun hanya segelintir..
sebenarnya debatlah medium unutk kita mencari satu kata putus...

persoalan debat menimbulkan pertengkaran dan rasa tak puas hati tu for me is wrong sebab melalui bdebatlah kite dapat cari satu konsesus yang muktamat...

istilah menang kosong hanya untuk orang yang tak tahu berdebat namun ingin berdebat dan mengambil lagkah yang tak professional...

apepun nice opinion ad.