Sunday, June 19, 2011

laksa 5 kupang...sedap LELEH wacakapluuu...


Hai semua pembaca blog gersang berbau i nie...
Kabare semua???i really hope you all oklah yer...jangan sakit2...kalau sakit cepat2 padam browser nie and terus g makan panadol...

Oklah tajuk pun dah jelas lagi bersuluh...today nak citer pasal laksa 5 kupang.ini yang terang..yang bersuluh pulak rasenye sedap meletup (over hiperbola)...laksa chek kiah..for me, this can be one of the wonderest attraction to teluk intan..

As first start, meh tengok gerai dia and the cookery, glance pertama :____;;


Amboi-amboi, harge nak murah, 5 kupang aje tapi expect lelebih pulak.. =_____-..pastu tukang mashaknye nak mude aje, keterlampauan...
Lucu nie, gelaklah :)...

Baiklah, siyesly this is the gerai and tukang masaknye yang tengah berdiri tue : : :



Even kedainya nampak gersang macam nak roboh tapi konsepnye ala-ala restaurant kat atas tadi ape??? tak caye, meh tengok sendiri.!! time air sungai naik, gerai nie dikelilingi air..tapi warne cokeletlah..tapi tetap air jugakkan.-___-...siap bole nampak anak keli berenang berkejaran lagi...

Now lets meliur pulak....observe and smell it... ------> tadaaaaa



Nilah dia laksa 5 kupang tu...rasenye yang begitu sempurna, cukup masam, cukup manis untuk digelar laksa..dah 16 tahun beroperasi <---- look, klu tak sedap konfem 3 hari bukak terus gulung tikar....betoi tak??? apepun tuah punyer kedai dah bole g hajilah dengan duit laksa nie...satu lagi klu amek set breakfast/lunch/tea kat kedai nie dia caj rm1... means tambah air karbonet...

You should try kalau singgah teluk intan...klu nak tahu lokasi cube try GPS.konfem dapat..heee^^..

8 comments:

anah samsudin said...

5 kupang ? jimat kalau makan kat sini nih..hehe.tapi teluk intan la pulak,jauh benor ~

unknown said...

@anah samsudin : betoi, rasenye oklah sedap, tapi isi ikannye takdelah melimpah ruah...

~~pemadam pensil~~ said...

5 kupang????huhhh biaq betoi..ada lagi ka makanan lima kupang???fulawehhhh memang terbaek dr ladang lah bro..

unknown said...

@ ~~pemadam pensil~~ : siyes wa cakap luuu...tulah memang dah tak jumpe dah makanan 5 kupang..even nasik lemak pun dah seringgit...

So, meh datang teluk intan, kasi pekena..

~~pemadam pensil~~ said...

fualawehhhh terbaek wok..
teluk intan area mana??name tempat??name peniaga??name kedai??nama jalan...
hah biaq complete..senang wa nak terjah bro...hohoo

unknown said...

@ ~~pemadam pensil~~ : teluk intan area sungai nibong...memang sebelah sungai aje, dekat jambatan kayu lame, nanti aku post bende nie tempat nie plak untuk tlk intan attraction seterusnya....

name peniaga: che kiah
nama kedai: kedai laksa che kiah

heee^^

firdausalleh said...

huh aku pown nak pekena jugak nnti lu belanja la aku tau

unknown said...

@firdausalleh : terima kasihlah ko sebab nak belanje aku...heee^^ nanti konfem terangkat luuu..bile nak balik umah???