Wednesday, May 25, 2011

5 Things You Must Think Before Be A Doctor

Entry blog kali ni aku nak share what the doctor-doctor have said to me in order to become a professional doctor...so to bakal-bakal doktor 2018 sekalian, read this to make you prepare physically and mentally ok.

  1. Mesti tahu matlamat hidup kita.kalau bermatlamat sebab jadi doktor nak kaya or maybe nak glamour maknanya kome dah salah bidang sebab doctor is not a rich profession.full of tiredness and stress.
  2. Pastu mesti sanggup bekorban apa sahaja.kome akan dikerah habis-habisan waktu houseman.maybe tak tidur sampai 48 jam.ni satu pengorbanan masa.pastu kalau dah kawen, its time to sacrifice your family.busy all the day.maybe tengah-tengah buat 'projek' tetiba on call.ni pun pengorbanan yang besar. Addition for girls doctor pulak adalah fesyen.doktor tak boleh pakai high hill sangat sebab nanti nak jalan baik.no time to mekap-mekap segala*kata mereka* and no blouse kejadah.for men, aku rasa no prob kot sebab lelaki same je pakai kemeja.ke ade lelaki nak pakai skirt dengan gincu???
  3. Know how to communicate.dekat sini bukan nak komunikasi dengan patience je malahan dengan semua MO, staffs and semua orang.sebab kalau tak pandai nak communicate, macam orang bodoh sombong, nanti kite susah.bile habis satu post dekat department ortophedic misalnya, pergi nak ucap 'tq MO' pastu dia tanya 'awak nie HO kat sini ker???'time nie tumpo dibuatnye.
  4. Kesabaran yang menggunung.time jadi HO, kite adalah junior dalam segala junior.kire yang paling tak tahu but bukan bodoh dalam department tu even compare to nurses.everytime akan di bebel and ditengking dan dimarah.maybe time tu dah tak tidur semalam pastu kene tengking-tengking pulak, control your stress.sebab most doctor retired at this 2 years HO period.
  5. Minat yang mendalam.so to sesiapa yang dipaksa bonda or ayahanda, think twice because this job is the job that you will do for the rest of your life.jangan sebab terpaksa, dipaksa atau memaksa.build the minat and strive until the end of the day.
Oklah aku rase sampai sini jer dulu...fikir-fikirkan balik sebab becoming a doctor is not an easy task..kesimpulan akhir, sebenarnya aku rase kenapa orang kate doktor kaya adalah kerana untuk 2 tahun pertama tu, hidup doktor ibarat didalam wad, no time with masyarakat..so the money will keep increase in the account but never been used by the doctor as diorang punye live dalam wad je.makan pun makanan pesakit, air pun percuma, letrik percuma..kekadang je balik rumah maybe 3 kali seminggu.itu pun balik malam untuk tidor je pastu esoknya masuk dalam wad balik..so i think that why doctor have a lot more money compare to pharmasist, dentist or even engineer..

2 comments:

nn said...

jadi doktor memang susah kot sebab nak kena tau all sorts of things. deal with people lives pulak tu. hopefully one day you'll be a doctor yang berperi kemanusiaan.

some doctors nowadays just nak duit je and tak pernah kesah pasal condition patients diorang asalkan dibayar.

unknown said...

betoi tu...
i really, really, really hope to become a great doctor..

dont forget to pray for my successful...