Thursday, April 14, 2011

Popia Gulung Merah...


Selamat malam sayang, selamat malam kasihhhhh, selamat malammm saaayanggg..

Ok hari nie intro gune lagu selamat malam.so bace gune care selamat malam ok...ha3x mengarut. actuallement hari nie aku dengan brother aku telah membuat experimentasi untuk satu nikmat Allah untuk kite iaitu membuat popia basah. klu dulu-dulu ade seorang pakcik jual popia basah..tapi akibat melihat kukunya(mata adik) kami terus cancel untuk beli darinye kemudian...so kenelah study nak buat sendiri.manelah tahu nanti tetiba isteri mengidam nak makan popia basah..tulah pompuan nie mengidam yang unik-unik jer.

As a orang yang teliti dan professional, sebelum nak start wat pape kene ade rencana dan bayangan. so aku pun surflah di google.com untuk mencari menu resipi popia nie... quite easy je nak buatnye as kene buat sayur campur and sos die jer.untuk die punye kulit beli giant punye jer rm3.95plusminus...so the bayangan lebih kureng camnilah...

-klik untuk guna kanta-

Bile semua dah terbayang terus setart enjin moto direct ke giant teluk intan..beli togeh, kulit popia dan sosej as itu jer barang yang takde kat rumah..then ops memasak bermula...untuk sambal die dulu just blend segala as state dalam note tu and masak dengan minyak sedikit..selesai tambah garam n gula secukup irama dan rase..klu tidak bubuh pasti sedap jer...settle..for the second task pulak the sayur campur.part nie lagi mudah...potong segala jenis bende like bawang merah, bawang putih, sosej, togeh and etc.(yang sesuai di hati dan bibir)..then masukkan dalam kuali dengan a drop two minyak to prevent jantung tersumbat and sos tiram..lepas 2-3 minutes...siap..

Okelah sebagai sesi penamat, amik lapisan kulit dan sental dengan sos tadi..lebih banyak lebih pedas and lebih pedas lebih perone...bubuh sayur-mayur campur tadi and lembut-lembut lipat kulit tadi...pastikan lemah dan lembut klu tak nanti koyak kulitnye...lembut macam 'kite bakor je rumah die'...ha3x..

-hidang untuk diratah seisi keluarga-


Klik sini untuk mencube di rumah :0)

2 comments:

z.e.y.r.a.H.u.m.a.i.r.a said...

waa.., beznyerr.., nk ciket.! huhu ^^

unknown said...

hahahhahah...nanti bole tru kat umah..sedap taw tak...murah pulak tue..